Cultuur en eenzaamheid

Kunst en cultuur dragen bij aan een betere kwaliteit van leven. Dat is belangrijk bij het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Professionals uit cultuur en het sociaal domein, gemeenteambtenaren, welzijns- en zorgmanagers en lokale partijen werken samen aan kunst- en cultuuraanbod voor mensen die te maken hebben met eenzaamheid en risicogroepen.
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Praktijkvoorbeelden kunst en cultuur tegen eenzaamheid

Tijd van je leven

Ouderen schilderen en lachen

Tijd van je leven is een preventieprogramma van GGD West-Brabant in samenwerking met de Nieuwe Veste en Posh Productions. Doel is om met kunst en cultuur mensen met elkaar in verbinding te brengen, eenzaamheid tegen te gaan en de positieve gezondheid te stimuleren. Het programma is in Breda, Roosendaal en diverse Brabantse gemeenten uitgevoerd.

De Vlinder

Ouderen dansen in het theater

De Vlinder is een danstheaterproject van en voor ouderen met als uitgangspunt het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Het project is onderdeel van Onvergetelijk Houten. Daarin bundelen de gemeente Houten, theater Aan de Slinger en welzijnsorganisatie Van Houten&co hun krachten. Movisie monitort het project namens de gemeente. Lees een artikel van Movisie over dit project.

No Solo

Fragment uit het programma No Solo.

No Solo van Zid City Arts & Performance Center is een interactief programma gemaakt in het kader van de Aanpak Eenzaamheid van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met jongeren. Thema’s zijn onder meer ‘ziekte en verlies van familieleden’, ‘leven tussen twee culturen’ en ‘thuis niet begrepen worden’, ‘mensen om je heen hebben maar je toch alleen voelen’.

Dans op recept

Optreden deelnemers Dans op Recept

Dans op recept brengt mensen met Parkinson bij elkaar en leert ze op een culturele en informele manier hun lichaam te gebruiken waardoor ze beter mee kunnen doen in de samenleving. Een laagdrempelig dansaanbod van Stichting DeDansDivisie in samenwerking met Parkinsonnet, Revalidatie Friesland en de gemeente Leeuwarden.

Over de drempel

Cultuurmakers zetten zich in tegen eenzaamheid met 'Over de drempel'

Over de drempel is een programma van de gemeente Leeuwarden waarbij cultuurmakers en maatschappelijke initiatieven zich samen inzetten rond het thema eenzaamheid. Zes culturele makers brengen mensen bij elkaar in Leeuwarden en omliggende dorpen.

Niemand is hier eenzaam

Fragment uit de theatervoorstelling Niemand is hier eenzaam

Niemand is hier eenzaam is een intieme theatervoorstelling over het verlangen naar verbinding. Gemaakt voor en op locatie in zorginstellingen.

Vier het leven

Ouderen genieten van theaterbezoek

Vier het Leven neemt ouderen mee uit. Een landelijk initiatief tegen eenzaamheid in samenwerking tussen culturele instellingen, zorgorganisaties en gemeenten.

Dien Zien

Fragment uit de film Dien Zien

Korte film (11 minuten) over de relatie tussen de 95-jarige Dien en haar buurman Eric (55). Na het overlijden van haar man voelt Dien zich eenzaam. Eric neemt haar mee naar de repetitie van zijn band. Een documentaire van Monique Keeris en Jeroen van Herwijnen in het kader van de Week tegen de Eenzaamheid.
Bekijk de film.

Een(zaam)heidswijzer

Fragment van de eenzaamheidswijzer

Speels stroomdiagram om het taboe rond eenzaamheid te doorbreken, ontwikkeld door kunstenaarscollectief Circus Engelbregt dat zich ten doel stelt de sociale duurzaamheid in de wereld te vergroten.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.8 / 5. totaal 4

Reageer

Uw bericht kan gewijzigd worden door de beheerder
Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Finn Minke
Finn Minke
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
finnminke@lkca.nl
030 - 711 51 39
Bekijk alle experts
Gepubliceerd:
Deel dit artikel