Kennisdossier ‘Cultuur en eenzaamheid’

Kunst en cultuur dragen bij aan een betere kwaliteit van leven. Dat is belangrijk bij het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Professionals uit cultuur en het sociaal domein, gemeenteambtenaren, welzijns- en zorgmanagers en lokale partijen werken samen aan kunst- en cultuuraanbod voor mensen die te maken hebben met eenzaamheid en risicogroepen.
Bijgewerkt op:
Deel dit artikel

Bekijk de projectenmonitor

In de projectenmonitor verzamelen we samen met het FCP mooie projecten, ervaringen en inzichten van het Programma Cultuurparticipatie.

Praktijkvoorbeelden kunst en cultuur tegen eenzaamheid

Tijd van je leven

Ouderen schilderen en lachen

Tijd van je leven is een preventieprogramma van GGD West-Brabant in samenwerking met de Nieuwe Veste en Posh Productions. Doel is om met kunst en cultuur mensen met elkaar in verbinding te brengen, eenzaamheid tegen te gaan en de positieve gezondheid te stimuleren. Het programma is in Breda, Roosendaal en diverse Brabantse gemeenten uitgevoerd.

De Vlinder

Ouderen dansen in het theater

De Vlinder is een danstheaterproject van en voor ouderen met als uitgangspunt het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Het project is onderdeel van Onvergetelijk Houten. Daarin bundelen de gemeente Houten, theater Aan de Slinger en welzijnsorganisatie Van Houten&co hun krachten. Movisie monitort het project namens de gemeente. Lees een artikel van Movisie over dit project.

No Solo

Fragment uit het programma No Solo.

No Solo van Zid City Arts & Performance Center is een interactief programma gemaakt in het kader van de Aanpak Eenzaamheid van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met jongeren. Thema’s zijn onder meer ‘ziekte en verlies van familieleden’, ‘leven tussen twee culturen’ en ‘thuis niet begrepen worden’, ‘mensen om je heen hebben maar je toch alleen voelen’.

Over de drempel

Cultuurmakers zetten zich in tegen eenzaamheid met 'Over de drempel'

Over de drempel is een programma van de gemeente Leeuwarden waarbij cultuurmakers en maatschappelijke initiatieven zich samen inzetten rond het thema eenzaamheid. Zes culturele makers brengen mensen bij elkaar in Leeuwarden en omliggende dorpen.

Niemand is hier eenzaam

Fragment uit de theatervoorstelling Niemand is hier eenzaam

Niemand is hier eenzaam is een intieme theatervoorstelling over het verlangen naar verbinding. Gemaakt voor en op locatie in zorginstellingen. Luister de podcast.

Nacht in Waalwijk – podcast

Gemeente Waalwijk en Het Zuidelijk Toneel werken samen in een bijzonder project: de theatervoorstelling ‘Nacht in Waalwijk’. In deze podcast vertellen Suzanne Spoelman van gemeente Waalwijk en Femme van de Berg van Het Zuidelijk Toneel over de voorstelling en wat die bijdraagt aan de lokale aanpak van eenzaamheid. Luister de podcast van Een tegen Eenzaamheid:

Meer voorbeelden

Meer voorbeelden van cultuur tegen eenzaamheid vind je in het kennisdossier over eenzaamheid van Kunstloc Brabant.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 11

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Finn Minke
Finn Minke
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
finnminke@lkca.nl
030 - 711 51 39
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Deel dit artikel