Inspirerende projecten met ouderen: Ga samen voor oud!

Professionals uit kunst en zorg over het succes van samenwerking
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Cultuur dichter bij ouderen brengen kan op vele manieren, maar hoe zet je als theatermaker, fotograaf of musicus de eerste stap? In deze publicatie geven we een kijkje achter de schermen bij ouderenprojecten en delen makers hun bevlogenheid voor het werken met ouderen.

Google je de directeur van een zorgorganisatie en bel je die vervolgens gewoon op? 25 professionals uit de kunst & cultuursector en uit de zorg & welzijnssector geven een kijkje achter de schermen.

voorkant publicatie ga samen voor oud

Aandacht loont

Voor deze publicatie zijn professionals op zowel uitvoerend als bestuurlijk niveau geïnterviewd: van kunstenaars, museumdocenten, projectleiders, dementieconsulenten en welzijnswerkers tot directie- en bestuursleden van overkoepelende zorgorganisaties. Stuk voor stuk vertellen ze hoeveel positieve en dankbare reacties ze hebben gekregen van de oudere deelnemers en hun omgeving.

Dé oudere bestaat niet

Omdat dé oudere niet bestaat, zijn de ouderenprojecten in deze publicatie in vier doelgroepen ingedeeld, waarbij sommige projecten meerdere doelgroepen bedienen. Het gaat om vitale ouderen, kwetsbare thuiswonende ouderen, kwetsbare ouderen in een zorginstelling, en ouderen samen met kinderen/jongeren (intergenerationeel). 

Inspiratie en tips

We bieden bewust geen uitputtende richtlijnen voor intersectoraal samenwerken. Het draait immers vooral om de klik die je moet hebben met een partner, een gemeenschappelijke drijfveer waardoor je tot elkaar komt. Wel laten we zien hoe het uiteenlopende partijen is gelukt om hun projecten te verduurzamen, in de hoop dat we andere makers inspireren om ook voor én met ouderen aan de slag te gaan. En we geven tips omtrent het opzetten en uitvoeren van ouderenprojecten. 

Meer informatie:

Actieve cultuurparticipatie heeft een positief effect op het welzijn van ouderen, hun vitaliteit en gezondheid. Deelnemen aan cultuur kan problemen verzachten die vaak met ouderdom gepaard gaan, zoals eenzaamheid, niet meer mee kunnen doen en dementie.

Wat zijn de werkzame elementen van cultuur bij het werken voor en met ouderen?

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 711 51 17
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel