Terugblik: landelijke kennisdelingsdag Programma Cultuurparticipatie 2023

Samen cultuurmaken: het netwerk, de ervaringen, de kennis
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
In dit artikel geven we een overzicht van de landelijke kennisdelingsdag die plaatsvond op 23 maart 2023. Kennis delen is een van de onderdelen van het Programma Cultuurparticipatie. Hét programma waarin we, samen met het ministerie van OCW, het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) en professionals uit cultuur, zorg en welzijn, werken aan gelijke kansen voor iedereen om deel te nemen aan het culturele leven.

Donderdag 23 maart 2023 kwamen ruim 200 professionals naar Akoesticum in Ede. Het doel: met elkaar kennis delen, ervaringen uit hun praktijken uitwisselen en nieuwe mensen ontmoeten.

Theorie als start

Annica Brummel is senior onderzoeker bij het lectoraat Versterken van sociale kwaliteit van de HAN. Zij nam het publiek in haar keynote mee in de waarde van theorie voor het werken in de praktijk. En de inzichten van de theorie van sociale kwaliteit in het bijzonder voor de betekenis van samen cultuurmaken.

De theorie van sociale kwaliteit gaat uit van vier condities:

 • Sociaal economische zekerheid
 • Sociale inclusie
 • Sociale cohesie
 • Sociale empowerment

  Deze condities kunnen helpen om te kijken naar de betekenis voor samen cultuurmaken. Maar je kunt ze juist ook andersom benaderen: hoe levert jouw activiteit een bijdrage aan (een van) deze condities? Bekijk haar presentatie.

  publiek kijkt naar spreker

  Zelf aan de slag

  In de ochtend en middag gingen de deelnemers veelal zelf aan de slag met onderwerpen als onderzoek, samenwerken, deelnemersparticipatie, ondernemen, inclusiviteit en validisme, evalueren en monitoren en positieve gezondheid.

  Lees hier een korte terugblik per sessie:

  De praktijk

  Poldertheater en Lev Avitan lieten met spetterende optredens in de middag en na afloop zien wat de kracht is van cultuurparticipatie.

  Drie jongeren: Ebony Winter, Ytim Engelaar en OhBe gaven een muzikale performance. Zij namen deel aan het project THE GOOD NOISE van Poldertheater, in samenwerking met Stichting DOCK en Levvel. Alle drie hebben zij onder begeleiding van professionals uit de muziekwereld een eigen nummer gemaakt. Dit project draait om empowerment. Het ontwikkelen van talent en jongeren de kans geven hún geluid en verhaal te laten horen.

  Lev Avitan sloot de dag af met een spoken word performance. Daarin gaf hij zijn impressie van alles wat gezegd en besproken is. Lees hier zijn tekst.

  publiek kijkt naar pianist

  Meer weten

  Vond je dit artikel interessant?

  Gemiddelde 4 / 5. totaal 3

  Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

  Reacties (1)
  Vera Haafkens 31-07-2023

  Mooi om alle aspecten van de maatschappij te benaderen vanuit talenten, vooral vanuit jongeren.

  reageer
  Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
  Marie-José Kommers
  Marie-José Kommers
  Functie: Specialist Cultuurparticipatie
  Expertise: onderzoek,zorg en welzijn
  marie-josekommers@lkca.nl
  030 711 51 80
  Finn Minke
  Finn Minke
  Functie: Specialist Cultuurparticipatie
  Expertise: zorg en welzijn
  finnminke@lkca.nl
  030 - 711 51 39
  Bekijk alle experts
  Bijgewerkt op:
  Gepubliceerd:
  Deel dit artikel