Kennisdossier ‘Cultuur en eenzaamheid’

Kunst en cultuur dragen bij aan een betere kwaliteit van leven. Dat is belangrijk bij het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Professionals uit cultuur en het sociaal domein, gemeenteambtenaren, welzijns- en zorgmanagers en lokale partijen werken samen aan kunst- en cultuuraanbod voor mensen die te maken hebben met eenzaamheid en risicogroepen.
Bijgewerkt op:
Deel dit artikel

Op deze pagina:

Over eenzaamheid

Gevoelens van eenzaamheid horen bij het leven en iedereen heeft er wel eens last van. Dat is in principe niet erg: je eenzaam voelen is in feite niet meer dan een signaal dat je actie moet ondernemen om je weer verbonden te voelen. Net zoals je iets moet eten wanneer je honger hebt. Maar soms lukt dat niet.

Als het gevoel van eenzaamheid groot is of een lange periode aanhoudt, heeft dat flinke gevolgen: serieuze gezondheidsrisico’s, ongelukkig voelen en minder meedoen in de samenleving. Eenzaamheid leidt tot de ontwikkeling van een negatief zelf- en wereldbeeld, weinig eigenwaarde en tot zich herhalende sombere gedachten. Het taboe op eenzaamheid zorgt ervoor dat mensen zich steeds verder afsluiten en het probleem verergert. Het is belangrijk dat eenzame mensen hun eigenwaarde hervinden. Dat zij zich openstellen en weer dingen gaan doen die positieve energie geven. Dat is nou juist wat kunst en cultuur teweegbrengen.

Kunst verbindt

Deelnemers aan culturele activiteiten ervaren volgens wetenschappelijk onderzoek en de WHO onder andere meer levensvreugde, betrokkenheid en waardering. Kunst zet in beweging. Bij culturele activiteiten ligt de focus op mogelijkheden – niet op beperkingen. Deelnemen aan kunst en cultuur helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Het zorgt voor gevoelens van zingeving en plezier. En omdat kunst raakt, is het contact erover meteen persoonlijk. Kunst verbindt – en eenzaamheid vraagt om verbinding.

Lees meer over de effecten van kunst en cultuur.

Samenwerken tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een complex en gelaagd maatschappelijk probleem. Daarom is samenwerking nodig van mensen en organisaties met een diversiteit aan kennis en ervaring. Samenwerking tussen verschillende domeinen is zowel uitdagend als kansrijk.

Praatplaat

Voor partijen uit zorg, welzijn, cultuur en gemeente die samen willen werken tegen eenzaamheid is er een handige praatplaat met gesprekscanvas. Met behulp van de praatplaat krijg je inzicht in de effecten van kunst en cultuur en breng je in kaart wat je wil bereiken.

Bekijk de projectenmonitor

In de projectenmonitor verzamelen we samen met het FCP mooie projecten, ervaringen en inzichten van het Programma Cultuurparticipatie.

Foto header: Phoenix Cultuur/ Paul van der Veer

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 11

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Finn Minke
Finn Minke
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
finnminke@lkca.nl
030 - 711 51 39
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Deel dit artikel