Kennisdossier ‘Cultuur en eenzaamheid’

Werk je voor of met mensen die te maken hebben met eenzaamheid? In dit kennisdossier lees je hoe kunst en cultuur bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Professionals uit cultuur en het sociaal domein, gemeenteambtenaren, welzijns- en zorgmanagers en lokale partijen werken samen aan kunst- en cultuuraanbod voor mensen die te maken hebben met eenzaamheid en risicogroepen. In dit kennisdossier vind je voorbeelden van projecten en samenwerkingen, tips en meer informatie over de financiering van projecten rondom cultuur en eenzaamheid.

Gevoelens van eenzaamheid horen bij het leven en iedereen heeft er wel eens last van. Maar als het gevoel van eenzaamheid groot is of een lange periode aanhoudt, heeft dat flinke gevolgen: serieuze gezondheidsrisico’s, ongelukkig voelen en minder meedoen in de samenleving.

Taboe op eenzaamheid

Eenzaamheid leidt tot de ontwikkeling van een negatief zelf- en wereldbeeld, weinig eigenwaarde en tot zich herhalende sombere gedachten. Het taboe op eenzaamheid zorgt ervoor dat mensen zich steeds verder afsluiten en dat de eenzaamheid steeds groter wordt. Het is belangrijk dat eenzame mensen hun eigenwaarde hervinden. Dat zij zich openstellen en weer dingen gaan doen die positieve energie geven. Dat is nou juist wat kunst en cultuur teweegbrengen.

Cultuur en eenzaamheid

Deelnemers aan culturele activiteiten ervaren volgens wetenschappelijk onderzoek en de WHO onder andere meer levensvreugde, betrokkenheid en waardering. Bij culturele activiteiten ligt de focus op mogelijkheden – niet op beperkingen.

Deelnemen aan kunst en cultuur helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Het zorgt voor gevoelens van zingeving en plezier. En omdat kunst raakt, is het contact erover meteen persoonlijk. Kunst verbindt – en eenzaamheid vraagt om verbinding.

 • Algemeen

  Cultuur en eenzaamheid: samenwerken

  Eenzaamheid is een complex en gelaagd maatschappelijk probleem. Daarom is samenwerking nodig van mensen en organisaties met een diversiteit aan kennis en ervaring. Samenwerking tussen verschillende domeinen is zowel uitdagend als kansrijk.

  Praatplaat

  Voor partijen uit zorg, welzijn, cultuur en gemeente die samen willen werken tegen eenzaamheid is er een handige praatplaat met gesprekscanvas. Met behulp van de praatplaat krijg je inzicht in de effecten van kunst en cultuur en breng je in kaart wat je wil bereiken.

  Foto header: Phoenix Cultuur/ Paul van der Veer

  Vond je dit artikel interessant?

  Gemiddelde 4.6 / 5. totaal 14

  Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

  Reacties (1)
  Eliza Perez 02-04-2024

  Wat een fijne praatbladen! Bedankt LKCA! Hoop dat heel veel mensen ze gaan inzetten.

  reageer
  Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
  Finn Minke
  Finn Minke
  Functie: Specialist Cultuurparticipatie
  Expertise: zorg en welzijn
  finnminke@lkca.nl
  030 - 711 51 39
  Bekijk alle experts
  Bijgewerkt op:
  Gepubliceerd:
  Deel dit artikel