Kennisdossier ‘Cultuur en ouderen’

Het aantal ouderen in Nederland groeit. In 2019 telde Nederland 3,4 miljoen mensen van 65 jaar of ouder, in 2040 zijn het er waarschijnlijk 4,7 miljoen. Dat biedt kansen voor iedereen die zich inzet voor actieve cultuurparticipatie door ouderen.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

E-magazine – De waarde van kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning (ZonMw)
Deze publicatie van ZonMw gaat over het duurzaam gebruik van kunst en cultuur in de zorg voor ouderen, met aandacht voor onderzoek, praktijkvoorbeelden en verschillende perspectieven.

Werken met ouderen – welk aanbod werkt?
Wat maakt cultureel aanbod voor ouderen succesvol? Lees de top 5 werkzame elementen in deze factsheet voor buurtsport- en cultuurcoaches.

Ga samen voor oud
Publicatie waarin twaalf inspirerende projecten met ouderen worden beschreven, en zowel professionals uit kunst en zorg aan het woord komen over het succes van samenwerking.

Nooit te oud voor cultuur
De handreiking Nooit te oud voor cultuur onderbouwt uitgangspunten voor beleid en biedt beleidsmedewerkers cultuur bij gemeenten praktische steun bij het ontwikkelen van beleid aan de hand van de beleidscyclus.

Ouderen en cultuur 2013-2016
Inzicht in resultaten van het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst, een gezamenlijk programma van LKCA, RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, ministerie van OCW en ministerie van VWS.

Long Live Arts Manifesto
Ter afsluiting van het Europese programma Long Live Arts 2016 over het belang van ouderen en cultuurparticipatie, verscheen het Long Live Arts Manifesto. Het manifest moedigt Europese beleidsmakers en professionals op het gebied van cultuur en welzijn aan om dit onderwerp op nationaal en lokaal niveau breed onder de aandacht te brengen.

Lang Leve Kunst
Een collectie essays over cultuur door en voor ouderen. Uitgegeven om het maatschappelijke debat aan te zwengelen over ouderen en cultuurparticipatie.

Lang Leve Kunst – Ouderen in de hoofdrol
Waarom is juist kunst zo waardevol voor ouderen? Hoe geeft het zin en plezier aan hun leven? Wat heeft hen over de streep getrokken om hun schroom te overwinnen en mee te doen? En, wat is er van de projecten geworden in coronatijd? Dit is te lezen in Lang Leve Kunst – Ouderen in de hoofdrol’, een bookazine met vrolijke en ontroerende verhalen van ouderen en initiatiefnemers en hun ervaring met kunstactiviteiten in de afgelopen jaren.

Wat werkt bij culturele interventies voor ouderen
Publicatie en infographic van Movisie over hoe kunst kan bijdragen aan gezond en gelukkig oud worden.

Age Friendly Cultural Cities
Bekijk de infographic over vijf jaar Age Friendly Cultural Cities: opbrengsten en tips over samenwerking en verduurzaming.

Factsheets FNO
Met het programma Meer veerkracht, langer thuis wil Fonds FNO ervoor zorgen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en op een prettige manier thuis kunnen wonen. Daarvoor schreef FNO drie handige factsheets met tips uit de praktijk voor projecten met ouderen:

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 1

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 711 51 17
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel