Cultuur en jongeren

Kunst en cultuur zijn belangrijk voor de identiteitsontwikkeling van jongeren. Wie herinnert zich niet de muziek die je luisterde als puber of de gedichten die je schreef? Door de digitalisering hebben jongeren nu te maken met veel prikkels, supersnelle veranderingen en veel onzekerheid. Ook daarbij kunnen kunst en cultuur jongeren tot steun zijn.
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Dynamo Jeugdwerk in Eindhoven is een welzijnsorganisatie die al meer dan 20 jaar kunst en cultuur als basis gebruikt in het jongerenwerk. Zij noemt zich een creatief platform voor jong talent. Hun methode heet Inspireren – Leren – Werken. De interesse van jongeren is het uitgangspunt (van hiphop tot techniek), peerteaching speelt een centrale rol en er wordt perspectief geboden op school, vrijwilligerswerk of werk.

R-Newt in Tilburg gaat er van uit dat iedere jongere een bijzonder talent heeft. De preventieve werkwijze is erop gericht dat talent te ontdekken en te helpen ontwikkelen. Er wordt gebruik gemaakt van een systeem van badges waarmee de geleerde vaardigheden worden vastgelegd en behulpzaam zijn bij het toekomstperspectief van de jongere.

Antipesto in Vlaardingen zet sport en cultuur in volgens de hiphopwaarde ‘Each one teach one’. Begonnen als meldpunt tegen pesten, richt de organisatie zich op de empowerment van jongeren. Storytelling – waarmee jongeren hun eigen verhaal verfilmen – is één van de projecten. Jongeren leren tevens ‘iets terug te geven aan de maatschappij’ door vrijwilligerswerk.

Stichting Dorpsacademie zet creativiteit in voor jongeren die niet meer naar school gaan en diverse problemen ervaren.

In de LKCA-publicatie Buitengewoon staan meer praktijkvoorbeelden.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 2

Reageer

Uw bericht kan gewijzigd worden door de beheerder
Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Claudia Marinelli
Claudia Marinelli
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
claudiamarinelli@lkca.nl
030 - 711 51 35
Bekijk alle experts
Gepubliceerd:
Deel dit artikel