Europese subsidie voor training en toolbox voor kunstprofessionals
In de eerste fase van het programma halen we bij zowel jongeren als kunstprofessionals op wat er speelt en waar behoefte aan is. Kunstprofessionals kunnen hun input geven via de vragenlijst voor kunstprofessionals, jongeren tussen de 14-17 jaar via de vragenlijst voor jongeren. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten en is anoniem. Reageren kan tot 1 juli.
Met vragen over het project kan je terecht bij Jan van den Eijnden via janvandeneijnden@lkca.nl of Max van Alphen via maxvanalphen@lkca.nl. Lukt het niet om de vragenlijst in te vullen? Neem dan contact op met Cudi Golpinar (Sardes), via c.golpinar@sardes.nl.
Alvast hartelijk dank voor het verspreiden van de vragenlijst en het invullen!

Zo kunnen kunstprofessionals bijvoorbeeld kunstzinnige interventies inzetten, of doorverwijzen naar zorgprofessionals. In Nederland richten we ons bij de ontwikkeling van het materiaal extra op het gespecialiseerd onderwijs en maken gebruik van de ervaring en kennis die daar op dit gebied al is.
Problemen rond sociaal-emotionele ontwikkeling
Problemen rond de sociaal-emotionele ontwikkeling bij leerlingen zijn aangewakkerd door de coronacrisis en zijn nog steeds een punt van zorg bij scholen. Daar komen vragen rond het gebruik van sociale media op jonge leeftijd nog eens bij. Uit recentelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het pestgedrag onder leerlingen en de impact ervan door sociale media is toegenomen.
Kunstzinnige en culturele activiteiten bieden bij uitstek de kans om emoties te uiten, vorm te geven en te delen en daarmee mogelijk een plek te geven. Een kunstprofessional kent en herkent dat proces bij het maken van eigen werk, of bij het interpreteren of vertolken van andermans werk. Emoties hoeven daarbij niet in de weg te zitten, maar kunnen juist ondersteunend en versterkend werken. Zonder dat het daarmee therapeutisch wordt.
Leerlingen moeten bij culturele activiteiten uitgenodigd en ondersteund worden bij het inzetten van hun emoties, iets wat op andere momenten meestal niet gevraagd, of zelfs ontmoedigd wordt. Dat vraagt om een veilige omgeving en een bekwame docent.
Toolbox
In de eerst helft van 2025 doen we onderzoek naar de ondersteuningsbehoeften onder kunstprofessionals en leerlingen. In het najaar volgt een besloten conferentie in Duitsland over het onderwerp en wordt de ontwikkeling van de trainingen opgepakt. De toolbox die tegelijkertijd ontwikkeld wordt zal aansluiten bij de training maar ook zelfstandig bruikbaar zijn.
Het project duurt twee jaar, daarna zullen de training en toolbox via de penvoerders van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit en vakverenigingen aangeboden worden aan kunstvakprofessionals die met kinderen en jongeren werken.
Heb je vragen en/of suggesties naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op Jan van den Eijnden of Max van Alphen.


Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)