Cultuurparticipatie en Positieve Gezondheid: kunst als (ver)wondermiddel

Literatuur- en praktijkonderzoek naar de inzet van cultuur als middel in de (eerstelijns) zorg
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Ondanks de bewezen waarde van actieve cultuurparticipatie op onze gezondheid en het groeiende bewustzijn hiervan, zijn sommige vragen nog onbeantwoord. Geldt het effect van actieve cultuurparticipatie op de gezondheid voor iedereen, of alleen voor specifieke groepen zoals ouderen of mensen met een beperking? Kunnen we de resultaten zonder meer toepassen in Nederland? En waar moet je op letten als je dat effectief wil doen?  Kortom, er is een dringende behoefte aan een helder verhaal over de waarde van actieve cultuurparticipatie en hoe je deze kan verzilveren voor specifieke doelgroepen.

Opbrengsten en werkzame elementen

In dit onderzoek brengen we niet alleen Nederlands beleid en de praktijk in beeld, maar gaan we ook dieper in op de opbrengsten en werkzame elementen van actieve cultuurparticipatie. Hierbij kijken we naar de invloed op de zes dimensies van Positieve Gezondheid. Het praktijkonderzoek biedt inzicht in de uitdagingen en kansen in de samenwerking in de eerstelijnszorg. Interviews met cultuur- en zorgprofessionals als deelnemers vormen hiervoor de leidraad.

Gemeengoed bij gemeenten, cultuur, zorg en welzijn

Dit onderzoek komt voort uit de samenwerking die LKCA is aangegaan met het Institute for Positive Health op 23 maart 2021. Samen streven wij ernaar dat de inzet van actieve cultuurbeoefening voor Positieve Gezondheid van mensen gemeengoed wordt bij gemeenten, culturele aanbieders en zorg- en welzijnsprofessionals. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie

Meer lezen

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 3

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Josefiene Poll (zij/haar/haar)
Josefiene Poll (zij/haar/haar)
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid,zorg en welzijn
josefienepoll@lkca.nl
030 711 51 77
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel