Sociaal cultureel jongerenwerk

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Tijdens je jeugd ontwikkel je je identiteit en je sociale en emotionele vaardigheden. Bij de een gaat dat als vanzelf, de ander heeft wat meer steun in de rug nodig. Jongeren in kwetsbare posities zijn gebaat bij een veilige plek waar ze hun verhaal kwijt kunnen en positieve ervaringen opdoen. Actief iets met kunst doen helpt daarbij: het vergroot hun veerkracht.

Waarom werkt het?

Jongeren nemen graag deel aan culturele activiteiten omdat daarin hun mogelijkheden centraal staan. Ze beoefenen culturele activiteiten als tijdverdrijf/ontspanning, voor zelfexpressie, om te leren en om deel uit te maken van een groep. Jongeren geven aan zich vrij te voelen wanneer ze kunst beoefenen. De activiteiten moeten dan wel voldoende ruimte bieden voor eigen inbreng. Cultuur werkt als jongeren zelf hun leerproces bepalen, als ze zelf dingen kunnen onderzoeken en ontdekken. Ook zelfreflectie, het gevoel onderdeel te zijn van een groep en het opdoen van (podium)ervaringen hebben een positief effect op jongeren.

Wat zijn de effecten?

Wat zijn de effecten van culturele activiteiten op de ontwikkeling van jongeren in kwetsbare posities? Uit diverse onderzoeken blijkt dat culturele activiteiten kunnen bijdragen aan: 

  • Een positief zelfbeeld
  • Sociale vaardigheden
  • Verantwoordelijkheidsgevoel
  • Doorzettingsvermogen
  • Sociaal netwerk

Wat is nodig?

Het LKCA sprak met professionals uit de praktijk over hun aanpak en hun ervaringen met jongeren in kwetsbare posities. Hoewel zeer divers in hun aanpak, kwam daar een duidelijk beeld naar voren wat nodig is om deze praktijken te faciliteren en te ondersteunen: fysieke ruimte, exploratieruimte, structurele financiering, buitengewone professionals en samenwerking tussen beleid, jongerenwerker en culturele professionals. En bedenk dat er altijd een natuurlijke inspiratiebron is voor talentgericht jongerenwerk: de jongeren zelf. Ze verdienen een stem! 

Aan de slag?

Ben je beleidsmaker, jongerenwerker of culturele professional en wil je hiermee aan de slag in jouw lokale situatie? Wij denken graag mee en/of organiseren graag in jouw gemeente een rondetafelgesprek. Neem gerust (vrijblijvend) contact met ons op!

Headerfoto: Cultuurhuis Kanaleneiland

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 2

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Josefiene Poll (zij/haar/haar)
Josefiene Poll (zij/haar/haar)
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid,zorg en welzijn
josefienepoll@lkca.nl
030 711 51 77
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel