Cultuurparticipatie en het welzijn van ouderen

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Het aantal ouderen groeit. In 2040 zijn er naar schatting 4,7 miljoen 65-plussers in Nederland. Dat biedt kansen voor iedereen die zich inzet voor actieve cultuurparticipatie door ouderen.

Positief effect

Onderzoeken tonen aan dat actieve cultuurparticipatie een positief effect heeft op het welzijn van ouderen, op hun vitaliteit en hun gezondheid. Actief deelnemen aan cultuur kan problemen verzachten die vaak met ouderdom gepaard gaan, zoals eenzaamheid, niet meer meedoen en dementie.

Kunst opent luikjes die anders dicht zouden blijven” 

(Joris Slaets, hoogleraar Ouderengeneeskunde)

Artistieke ontplooiing 

Daarnaast willen ouderen gewoon graag hun talenten gebruiken en ontplooien. Zij willen hun hobby in de kunsten uitoefenen, en daarbij deskundig en professioneel begeleid worden. 

Iets nieuws leren 

Natuurlijk zijn er ook ouderen die niet per se iets met kunst willen, maar vooral iets nieuws willen leren, gezamenlijk in een positieve groepssfeer. Kunst leent zich daar goed voor. Zeker wanneer de activiteit wordt begeleid door een kunstprofessional met sociale vaardigheden en interesse in de doelgroep ouderen.

Krasse Kunst, aflevering 4 – kunst en contact.
Wanneer je ouderen vraagt naar de betekenis van de kunstactiviteit waaraan ze hebben deelgenomen, noemen ze vaak hun persoonlijke ontwikkeling, maar nóg vaker hoe geweldig het was om samen aan iets te werken. Door kunstbeoefening gaat de wereld voor ouderen letterlijk weer open.   Deze film werd gemaakt in opdracht van de fondsen RCOAK en Sluyterman van Loo.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 711 51 17
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel