Kennisdossier ‘Cultuur en jongeren’

Kunst en cultuur zijn belangrijk voor de identiteitsontwikkeling van jongeren. Wie herinnert zich niet de muziek die je luisterde als puber of de gedichten die je schreef? Door de digitalisering hebben jongeren nu te maken met veel prikkels, supersnelle veranderingen en veel onzekerheid. Ook daarbij kunnen kunst en cultuur jongeren tot steun zijn.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Nederlands-Vlaamse kennisdeling
In het najaar van 2020 startten Dēmos, LKCA en publiq een Vlaams-Nederlands Netwerk actieve cultuurparticipatie voor jongeren in kwetsbare situaties. Met dit lerend netwerk brengen we pionierende Nederlandse en Vlaamse praktijken in jeugd(welzijns)- en jongerenwerk en de kunst- en cultuursector samen. Op 16 november 2022 vond de afronding plaats met een openbaar kennisevent/jongerendag in de gemeente Tilburg. Bekijk hier het videoverslag van deze inspirerende dag:

 • Voor praktijkvoorbeelden, ga naar de websites van Dēmos en publiq.
 • Contactpersoon voor dit netwerk bij LKCA: Marie-José Kommers
 • Lees hier het verslag van de studiedag

  De Nationale Jeugdcoalitie
  Cultuur, jeugdwerk, natuur en sport voor iedereen
  Door cultuur, jeugdwerk, natuuractiviteiten en sport ontwikkelen kinderen en jongeren vaardigheden voor het leven. Daarnaast brengen deze activiteiten hen plezier en uitdaging. Door zich breed te ontwikkelen en anderen te ontmoeten bouwen kinderen en jongeren sociaal, mentaal en fysiek kapitaal op. Dit maakt zorg minder vaak nodig en het draagt bij aan een veerkrachtige samenleving. Samen agendeert de coalitie een brede ontwikkeling van de jeugd in landelijk en gemeentelijk beleid.

  LKCA is partner in deze coalitie met: Kunstbende, Vereniging Openbare Bibliotheken, NOC*NSF, Vereniging Sport & Gemeenten, Jantje Beton/LOS, Scouting Nederland en Sociaal Werk Nederland. Met medewerking van de kennispartners: NJi, Jeugdfonds Sport en Cultuur en Kenniscentrum Sport en Bewegen.

  Naar de website van De Nationale Jeugdcoalitie.

  Vond je dit artikel interessant?

  Gemiddelde 4.6 / 5. totaal 19

  Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

  Reacties (0)
  Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
  Finn Minke
  Finn Minke
  Functie: Specialist Cultuurparticipatie
  Expertise: zorg en welzijn
  finnminke@lkca.nl
  030 - 711 51 39
  Marie-José Kommers
  Marie-José Kommers
  Functie: Specialist Cultuurparticipatie
  Expertise: onderzoek,zorg en welzijn
  marie-josekommers@lkca.nl
  030 711 51 80
  Bekijk alle experts
  Bijgewerkt op:
  Gepubliceerd:
  Deel dit artikel