Cultuur+Educatie 63

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Dit nummer van Cultuur+Educatie is gewijd aan de kwaliteit van cultuuronderwijs op de pabo’s en op de basisschool.

Liever de losse artikelen lezen? Hieronder vind je de 5 onderzoeksartikelen uit Cultuur+Educatie 63 op een rij.

Pabocurriculum

In het inleidend artikel geeft Piet Hagenaars een overzicht van de plaats van cultuuronderwijs op de pabo. Hij signaleert door de jaren heen een verschraling van dit onderwijs. Ook de bekwaamheidseisen en kennisbases nemen niet de zorg weg over de bagage van (startende) leerkrachten om kunstonderwijs te geven.

Lees het artikel van Piet Hagenaars

Samenhangend onderwijs

Beleidsmakers bepleiten samenhang binnen de kunstvakken en tussen andere leergebieden. Maar, zo laten Charissa Koek en Piet Hagenaars in hun bijdrage zien, leerkrachten en lerarenopleiders vinden het moeilijk om die samenhang te realiseren. Ze schetsen de voor- en nadelen van samenhang, de voorwaarden en de benodigde competenties voor leerkrachten.

Lees het artikel van Charissa Koek en Piet Hagenaars

Dramales nabespreken

Nog te vaak krijgen pabostudenten na het geven van een dramales aan hun stageklas louter pedagogische en nauwelijks (vak)didactische feedback van hun begeleider. Sander van den Brink onderzocht hoe de nabespreking met studenten te verbeteren is en beschrijft zijn bevindingen.

Lees het artikel van Sander van den Brink

Dans en burgerschap

Als pabostudent miste Janneke van der Vlugt dans in het curriculum. Voor haar afstudeerscriptie aan de kunstvakopleiding besloot ze te onderzoeken hoe dans via een koppeling aan burgerschapsonderwijs wel een plek kan krijgen op de pabo. Haar bijdrage is een verslag van haar zoektocht binnen de pabo van Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Lees het artikel van Janneke van der Vlugt

Buitenlandse lerarenopleidingen

In het laatste artikel beschrijft Piet Hagenaars hoe het met het cultuuronderwijs op buitenlandse pabo’s gesteld is. Hij beschrijft en vergelijkt de situatie in Noordrijn-Westfalen, Engeland en Vlaanderen.

Lees het artikel van Piet Hagenaars

Abonnement op Cultuur+Educatie

Jaarlijks 3 nummers Cultuur+Educatie op je deurmat? Neem een abonnement!

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 3 / 5. totaal 2

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Jac Janssen 19-10-2023

Een bericht met daarin 4 verwijzingen naar een ander artikel. Neem dat artikel gewoon in zijn geheel op, dat leest een stuk prettiger.

reageer
Webredactie 23-10-2023

Beste Jac, bedankt voor je feedback op deze webpagina. De vijf artikelen zijn onderdeel van het onderzoekstijdschrift Cultuur+Educatie 63, dat in zijn geheel gratis te downloaden is. Wij hebben de pagina naar aanleiding van je reactie aangepast, zodat dit duidelijker is.

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Arno Neele
Arno Neele
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid
arnoneele@lkca.nl
030 711 51 07
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel