Kennisdossier ‘Cultuur en mensen met een handicap’

Mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap hebben – net als ieder ander - het recht om zich creatief en artistiek te ontwikkelen. Maar in de praktijk zijn er voor hen nog veel drempels. Culturele organisaties weten dat en willen er steeds vaker wat aan doen. Samenwerking met zorg en welzijn is daarbij essentieel.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Bekijk de projectenmonitor

In de projectenmonitor verzamelen we samen met het FCP mooie projecten, ervaringen en inzichten van het Programma Cultuurparticipatie.

Op de Landkaart Inclusieve Podiumkunsten vind je vele organisaties die inclusief werken. De landkaart pretendeert niet volledig te zijn, dus aanvullingen zijn altijd welkom. Mail deze naar Miriam Schout, miriamschout@lkca.nl. Hieronder lichten we een aantal voorbeelden van inclusieve cultuurbeoefening uit.

Theater

 • De inclusionist is een initiatief van ervaringsdeskundige Emil de Boer. De Stadsgehoorzaal Kampen en De Geluksacademie werken hierin samen om bewustwording te creëren voor een inclusieve samenleving.
 • Verschillende theatergezelschappen in Nederland hebben als missie een zo divers mogelijk gezelschap op het toneel te tonen. Theaterwerkplaats Tiuri en Theater Babel leiden mensen met een (cognitieve) beperking op tot (bewegings-)theatermaker, in een professionele setting. Theater Klare Taal, Kiem Theater en Speels Collectief werken ook aan representatie van mensen met een beperking in de theaterwereld.
 • Stichting Gilat biedt interactief kindertheater aan voor chronisch zieke kinderen in de academische ziekenhuizen in Koninkrijk, dus ook in het Caribisch deel van Nederland.

  Muziek

 • Music Unlimited streeft naar inclusieve muziekverenigingen, waar ook mensen met een verstandelijke beperking mee kunnen doen.
 • De BuurtBands van Fort van de Verbeelding zijn er voor deelnemers met en zonder beperking. De BuurtBands blijven bestaan na afloop van de aanjagende en stimulerende projectperiode.
 • Anders! is een muziektheaterproject van Embrace Nederland in samenwerking met het CityProms Festival Leeuwarden. Een inclusieve groep van amateurs gaat aan de slag onder begeleiding van professionals.
 • United by music biedt een podium voor muzikanten met een verstandelijke handicap.

  Dans

 • Tweejaarlijks organiseert Holland Dance Festival een speciaal symposium over de inclusieve danssector: DanceAble. De kennis die hier wordt uitgewisseld stond onder andere aan de basis van de Agenda Inclusieve Podiumkunsten.
 • Kunsthelden van Stichting Tamino biedt film, beeldende kunst en dans in de vrije tijd, voor jongeren tussen de 13 en 20 jaar die op het speciaal onderwijs zitten.

  Beeldende kunst

 • Art Mobile organiseert kunstlessen of creatieve therapie aan huis, op school of in een (zorg)instelling.
 • Art Brut Biënnale in Twente wil met deze terugkerende kunstmanifestatie kunstenaars met een psychische ziekte of verstandelijke beperking de erkenning en waardering geven waar het vaak aan ontbreekt. Er is een educatief programma verbonden aan de tweejaarlijkse manifestatie en er zijn ruim 65 vrijwilligers betrokken bij de organisatie.

  Diverse disciplines

 • De Klup Gouda, wil diverse vormen van vrijetijdsbesteding toegankelijk maken. Met het nieuwe festival Festivla gaan mensen met en zonder beperking aan de slag met gedichten, muziek en beeldende kunst. Ook wordt er een documentaire gemaakt over het proces.
 • Special Arts is een kenniscentrum op het gebied van mensen met een verstandelijke beperking. Tevens biedt zij op haar website een zoekfunctie aan voor kunstlessen voor mensen met een handicap.

  Vond je dit artikel interessant?

  Gemiddelde 4 / 5. totaal 2

  Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

  Reacties (0)
  Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
  Joost Groeneboer
  Joost Groeneboer
  Functie: Specialist Cultuurparticipatie
  Expertise: cultuur- en erfgoedinstellingen,diversiteit en inclusie
  joostgroeneboer@lkca.nl
  030 711 51 25
  Bekijk alle experts
  Bijgewerkt op:
  Gepubliceerd:
  Deel dit artikel