Kennisdossier ‘Cultuur en nieuwkomers’

Een plek vinden in een nieuw land is een intensief proces. Je moet niet alleen de taal leren, maar ook wennen aan een nieuwe omgeving, gewoontes en gebruiken. Je zoekt een baan en nieuwe vrienden of volgt een opleiding in een nieuwe taal. Meedoen aan culturele activiteiten kan positief bijdragen aan dit proces en vergroot het wederzijds begrip.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Bekijk de projectenmonitor

In de projectenmonitor verzamelen we samen met het FCP mooie projecten, ervaringen en inzichten van het Programma Cultuurparticipatie.

Stichting de Vrolijkheid

Dit is een netwerk van professionele kunstenaars en vrijwilligers. Zij realiseren wekelijks meer dan honderd workshops en kunstprojecten op asielzoekerscentra door heel Nederland. De Vrolijkheid zet allerlei kunstdisciplines in om de ontwikkeling en empowerment van jonge azc-bewoners en hun ouders te stimuleren.

Common Frames

Common Frames maakt film- en mediaprojecten met jongeren die net in Nederland zijn en in een Internationale Schakelklas (ISK), een Internationale Taalklas of in AZC (asielzoekerscentrum) zitten. De jongeren komen uit alle continenten; van Syrië tot Eritrea en van Colombia tot Japan. Via workshops en talentontwikkelingstrajecten maken de jongeren onder begeleiding van de medewerkers van Common Frames hun eigen verhalen zichtbaar. Dit draagt bij aan de zelfontplooiing en ontwikkeling van de jonge makers. Via vertoningen en (online) publicaties worden de verhalen gedeeld. De methodes zijn ontworpen in co-creatie met de jongeren zelf en sluiten goed aan op de mogelijkheden van het ISK-onderwijs. Een andere succesvolle methode is het aanleren en toepassen van eigenaarschap.

Meet the ancestors – Cultura Ede/Stichting Sabiel

Met dit kunstproject worden jongeren met een migratieachtergrond tussen de 16 en 27 jaar uitgedaagd om de culturele uitingen uit het land van hun voorouders te laten zien. Ze starten met een artistiek en historisch onderzoek naar dat land, waarbij hun ouders een belangrijke informatiebron zijn. Op basis van de gevonden informatie gaan ze met elkaar nieuwe kunstwerken ontwerpen waarin de verbinding met hun voorouders zichtbaar wordt. De kunstuitingen zijn bijvoorbeeld spoken word, dans, mode of beeldende kunst.

De Voorkamer

Dit is een ontmoetingsplek in Utrecht waar je met andere culturen in aanraking komt. De Voorkamer organiseert creatieve workshops, culturele diners, taalcafés, lezingen, jamsessies, vrouwencafés, in samenwerking ontworpen tentoonstellingen, storytellingavonden en nog veel meer. Dit heeft als doel om verbinding, relaties en gelijkheid te creëren tussen statushouders en buurtbewoners.

Stichting New Dutch Connections

Deze stichting helpt jonge vluchtelingen (15-29) om opnieuw in zichzelf te geloven. Ze bieden de jongeren workshops, produceren samen theatervoorstellingen en koppelen de jongeren aan coaches of maatjes.

WeMatch

Dit initiatief stimuleert vluchtelingen bij het vergroten van hun sociaal netwerk, talentontwikkeling, integratie en draagt bij aan het vinden van een baan. Theatertrainingen, persoonlijke begeleiding van een buddy, speeddates met bedrijven en individuele coachingstrajecten zijn middelen die WeMatch hiervoor inzet.

Music Generations

Music Generations organiseert muzikale ontmoetingen. Thema’s zijn bijvoorbeeld leeftijd, generaties, diversiteit en (gast)vrijheid. Hierbij richt dit initiatief zich vooral op ouderen. In de productie Vreemde Gasten brengen ze verschillende culturen en generaties samen.

Orchestre Partout

Dit is een ontmoetingsplaats voor muzikanten uit Syrië, Afghanistan, Myanmar, Turkije, Sudan, Eritrea, Oost-Turkestan, Marokko en Nederland. Onder muzikale leiding van Ted van Leeuwen maken zij liedjes over liefde, verlangen, plezier en weemoed.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 2.4 / 5. totaal 7

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Marie-José Kommers
Marie-José Kommers
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: onderzoek,zorg en welzijn
marie-josekommers@lkca.nl
030 711 51 80
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel