Cultuur en nieuwkomers

Een plek vinden in een nieuw land is een intensief proces. Je moet niet alleen de taal leren, maar ook wennen aan een nieuwe omgeving, gewoontes en gebruiken, nieuwe vrienden maken of een baan vinden. Meedoen aan culturele activiteiten kan positief bijdragen aan dit proces en vergroot het wederzijds begrip.
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Catching Cultures Orchestra biedt een podium voor de talenten en culturele eigenheid van vluchtelingen. Het orkest biedt hen de gelegenheid om elkaars muziek te ervaren, elkaar te inspireren en bij elkaars leefwereld betrokken te raken.

Stichting New Dutch Connections helpt jonge vluchtelingen (15-29) om opnieuw in zichzelf te geloven. Ze bieden de jongeren workshops, produceren theatervoorstellingen met hen en koppelen de jongeren aan coaches of maatjes.

We**Match wil de participatie van vluchtelingen stimuleren, hun sociaal netwerk vergroten, zorgen voor talentontwikkeling, integratie en een baan. Middelen die ze inzetten: theatertrainingen, persoonlijke begeleiding van een buddy, speeddates met bedrijven en individuele coachingstrajecten.

Stichting Op Roet stimuleert met culturele activiteiten de sociale integratie van nieuwkomers, en geeft ze een stem en een gezicht, bijvoorbeeld door theatervoorstellingen zoals Friends to be…

Music Generations organiseert muzikale ontmoetingen. Thema’s zijn bijvoorbeeld leeftijd, generaties, diversiteit en (gast)vrijheid. Ze richten zich vooral op ouderen. In de productie Vreemde Gasten brengen ze verschillende culturen en generaties samen.

Foam organiseert ontmoetingen tussen vluchtelingen en Amsterdammers door hen als duo onderwerpen in de stad te laten fotograferen en samen tot een beeldreportage te komen.

De Voorkamer stimuleert talenten van nieuwkomers en creëert verbinding en gelijkheid tussen hen en buurtbewoners. Doel: onafhankelijkheid en persoonlijke integratie stimuleren.

Stichting de Werkelijkheid benut de kracht van kunst. Senad Alic, artistiek leider bij De Werkelijkheid: ‘Ik zie op tv dat vluchtelingen wanhopig naar veiligheid zoeken, maar ook naar een verbinding met een nieuwe wereld, mensen, cultuur. Het is iets wat kunstenaars van De Werkelijkheid heel goed kennen. Daarnaast weten zij dat daarin kunst een grote rol kan spelen.’

Orchestre Partout: muzikanten uit Syrië, Afghanistan, Myanmar, Turkije, Sudan, Eritrea, Oost-Turkestan, Marokko en Nederland ontmoeten elkaar in het asielzoekerscentrum. Onder muzikale leiding van Ted van Leeuwen maken zij liedjes over liefde, verlangen, plezier en weemoed.

Stad en Taal is een educatief programma van Amsterdamse musea voor cursisten Nederlands als tweede taal.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 1.7 / 5. totaal 3

Reageer

Uw bericht kan gewijzigd worden door de beheerder
Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 - 711 51 17
Angela van Dijk
Angela van Dijk
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
angelavandijk@lkca.nl
030 - 711 51 20
Bekijk alle experts
Gepubliceerd:
Deel dit artikel