Volop verbinding tijdens landelijke dag amateurkunstondersteuning

Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Deelsessie 4: Steun en geld voor informele amateurkunstgroepen

Arno Neele, LKCA presenteerde de resultaten van de expertmeeting op 27 juni 2022. Deze expertmeeting ging over succesfactoren in het bereiken en ondersteunen van informele amateurkunstgroepen. De belangrijkste succesfactoren zijn: Persoonlijk contact en begeleiding, toegankelijk zijn en werken met intermediairs. Vervolgens pitchte Alyssa Mahler van Voordekunst de routes van landelijke en regionale steun en geld voor informele amateurkunstgroepen en de partnerschappen met andere fondsen en steuninstellingen. Machteld Willemse van het VSBfonds nam het stokje over en vertelde over de aankomende pilot regeling voor informele amateurkunstgroepen. Daarna presenteerde Jan-Melle Liscaljet de aanpak van Cultuurfonds Almere, de middelen en menskracht die zij inzetten en concrete tips om de informele amateurkunst te ondersteunen. Rasheida Adrianus van Cultuurconcreet uit Rotterdam sloot de rij van pitches met een aansprekend filmpje over de werking van CultuurDichtbij in stadsdeel Schiebroek. 

In het tweede deel van de sessie gingen de deelnemers met de experts in gesprek. Zij bevroegen de experts, vertelden hoe ze de routes en succesfactoren kunnen vertalen naar hun eigen regio en deelden eigen ideeën over hoe ze informele amateurkunstgroepen beter kunnen ondersteunen.  

De belangrijkste bevindingen vatte de expert tot slot samen: Zorg dat ondersteuning van informele amateurkunst in je opdracht komt. Wrijving is nodig voor verandering, accepteer het en ga er mee om. Ook openheid is nodig, hoe je handelt en met wie je handelt. Zorg voor experimenteerruimte en samen leren. We hebben een gezamenlijke missie. Versterk elkaar, verwijs naar elkaar en ga partnerschappen aan. Plaats buttons bij elkaar op site en deel netwerken. Zet zo laagdrempelig als mogelijk in. Maak meer gemeenten partners, zodat alle cultuurmakers door het hele land steun en geld kunnen krijgen. Uiteindelijk advies: gewoon doen en in het diepe springen met z’n allen!  

Bijlagen:

Jan-Melle Liscaljet Cultuurfonds Almere 
Alyssa Mahler – voor de kunst
Arno Neele LKCA – Steun en geld voor informele amateurkunstgroepen
Rasheida Adrianus Cultuurconcreet
 
Onzichtbaar zingen: amateurkunstbeoefening in informele zanggroepen (publicatie)

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 3

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Nicole Stellingwerf
Nicole Stellingwerf
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie
nicolestellingwerf@lkca.nl
030 - 711 51 85
Matthijs Beerepoot
Matthijs Beerepoot
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: verenigingen
matthijsbeerepoot@lkca.nl
030 - 711 51 84
Bekijk alle experts
Gepubliceerd:
Deel dit artikel