Volop verbinding tijdens landelijke dag amateurkunstondersteuning

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Vrijdag 23 september 2022 vond de landelijke dag van de amateurkunstondersteuning plaats. In de Zalen van Zevenkerk in Utrecht ontmoeten amateurkunstondersteuners en beleidsmakers elkaar en werd samen gesproken over actuele ontwikkeling voor de amateurkunst. Dat was ook het doel van de dag: kennisuitwisseling en verbinden met elkaar. De dag werd georganiseerd in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en het VSBfonds en trok zo’n 125 bezoekers.

Na een warm welkom van directeur-bestuurder Sanne Scholten van LKCA, stond als eerste op het programma een panelgesprek tussen Christianne Mattijssen (directeur erfgoed en kunsten OCW), Madeleine van Toorenburg (gedeputeerde Provincie Limburg) en Ria Frowijn (wethouder cultuur van de gemeente Houten). Ze spraken over een duurzame toekomst voor de amateurkunsten en dat er samen met rijk, gemeenten en provincie een taak ligt om voor een goede steuninfrastructuur te zorgen.

Verandering

Terwijl illustrator Sandra Heeren tijdens het panelgesprek live tekende kwam in het panel de oproep om een andere houding aan te nemen. Madeleine van Toorenburg: “We moeten loslaten dat niemand onze sector serieus neemt. Wij zijn het cement van de samenleving.” Ria Frowijn wenste daarom dat er infrastructuur komt voor cultuur en kunst, net zoals dat er is bij de sport. Madeleine van Toorenburg: “juist nu is het belangrijk om die ondersteuningsstructuur op orde te krijgen en niet alleen in verenigingen denken maar ook individuele kunstenaars”.

Afsluiting

De dag werd afgesloten met een presentatie over sociale veiligheid. Een veilige werkomgeving hoort vanzelfsprekend te zijn. Toch komt het vaker dan we denken voor dat iemand zich onveilig voelt. Veel organisaties worstelen met wat precies grensoverschrijdend gedrag is. Voorkom grensoverschrijdend gedrag.

  Met dank aan

  Cultuurconcreet, Cultuurfonds Almere, De Verbeeldende Factor,  Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Houten, Huis voor de Kunsten Limburg, Koornetwerk, Kunstbende, Kunstloc, Lang Leve Kunst Fonds, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Provincie Limburg, Rebecca Trouwee, Rohan Poldervaart, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, ViaVie Welzijn, Voordekunst, VSBfonds, ZIMIHC

  Vond je dit artikel interessant?

  Gemiddelde 5 / 5. totaal 3

  Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

  Reacties (0)
  Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
  Nicole Stellingwerf
  Nicole Stellingwerf
  Functie: Specialist Cultuurparticipatie
  Expertise: cultuurparticipatie
  nicolestellingwerf@lkca.nl
  030 711 51 85
  Matthijs Beerepoot
  Matthijs Beerepoot
  Functie: Specialist Cultuurparticipatie
  Expertise: verenigingen
  matthijsbeerepoot@lkca.nl
  030 711 51 84
  Bekijk alle experts
  Bijgewerkt op:
  Gepubliceerd:
  Deel dit artikel