Oproep voor bijdragen themanummer Cultuur+Educatie 

Cultuur+Educatie is hét tijdschrift over onderzoek naar kunst en cultuur op school en in de vrije tijd.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Hip Hop Hooray! Themanummer over de kunstvormen in de hiphopcultuur

De hiphopcultuur bestaat dit jaar 50 jaar. Deze cultuur, bestaande uit verschillende kunstvormen, is begonnen in de achtergestelde wijk de Bronx in de jaren ‘70. Zwarte en Latino Bronx-bewoners creëerden deze cultuur om mensen entertainment te bieden in hun slechte sociaal-economische omstandigheden, hen een (politieke) stem te geven en onderlinge eenheid te bevorderen. Hiphop is nu niet meer weg te denken uit de hedendaagse populaire (jongeren)cultuur en is niet onopgemerkt gebleven bij instituten. De afgelopen jaren hebben bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, musea en culturele organisaties steeds meer de waarde ingezien van deze cultuur.   

In het themanummer ‘Hiphop 50 jaar’ van Cultuur+Educatie willen we ons richten op hiphopwaarden als onderzoeksmethodiek, hiphoponderwijsmethoden – binnen en buiten het klaslokaal – en hiphop als tool om diverse kunstuitingen met elkaar te verbinden en cultuurparticipatie te bevorderen (denk bijvoorbeeld aan de expositie Kemet: Egypt in hip-hop in het rijksmuseum van oudheden in Leiden). De hiphopcultuur is divers en wij verwelkomen elke kunstvorm die deel uitmaakt van deze rijke cultuur (o.a. rap, dj, dans, graffiti, en kennis). Het uitgangspunt is dat in het jubileumjaar van hiphop aandacht geschonken mag worden aan deze (counter) cultuur die de afgelopen decennia waardevolle bijdragen heeft geleverd aan onderzoek, onderwijs en kunst. 

Gezocht: bijdragen

Hiphop heeft nieuwe manieren van onderzoek, onderwijs en kunst geïntroduceerd. In dit themanummer proberen wij inzichtelijk te maken op welke wijzen. Hiphop is een countercultuur en zoekt grenzen op. Wij moedigen auteurs aan om out of the box te denken.

Dien het voorstel uiterlijk 30 oktober in

Voorstellen voor bijdragen dienen uiterlijk 30 oktober 2023 te worden gemaild naar gastredacteur Kim Dankoor: k.e.dankoor@uu.nl. Het voorstel omvat 200 tot 400 woorden en vermeldt de (voorlopige) titel, auteurs en samenvatting/outline. Kim Dankoor en Koen van Eijck bekijken alle voorstellen en bepalen welke interessant zijn om uit te werken tot een artikel van 6.000 tot 7.000 woorden voor in het themanummer. Deadline voor dit artikel is 30 maart 2024. Alle artikelen die door de pre-check komen, worden aan een peer-review onderworpen die beslissend is of de bijdrage in het themanummer wordt opgenomen. 

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 2

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Marie-José Kommers
Marie-José Kommers
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: onderzoek,zorg en welzijn
marie-josekommers@lkca.nl
030 711 51 80
Arno Neele
Arno Neele
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid
arnoneele@lkca.nl
030 711 51 07
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel