Cultuur+Educatie 62

Cultuur+Educatie is hét tijdschrift over onderzoek naar kunst en cultuur op school en in de vrije tijd.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Dit nummer van Cultuur+Educatie biedt een rijk palet van recent onderzoek over uiteenlopende onderwerpen, zoals poëzieonderwijs en muziekeducatie.

Wat is poëzie?

Hoe denken leerlingen uit 4 en 5 vwo over dichters, dichterschap en poëzie? Jeroen Dera onderzocht dit en ging na in hoeverre medialiteit en gebruikscontexten van poëzie daarbij een rol spelen. Zien leerlingen poëzie als een medium dat veel breder is dan het papieren gedicht of koppelen zij het genre vooral aan gedrukte boeken?

Cultuureducatie en geschiedenisonderwijs

Joris Van Doorsselaere verkent in zijn artikel de raakvlakken tussen cultuureducatie en het vak geschiedenis in het secundair onderwijs in Vlaanderen. Hij pleit voor een geïntegreerde benadering van beide vakken.

Publieke rol muziekeducatie

Welke publieke rol vervult muziekeducatie? Dient ze vooral de samenleving of misschien eerder de personalisering? Wiebe Koopal formuleert in zijn essay een alternatieve kijk op deze vragen. Via lezing van het sprookje ‘De rattenvanger van Hamelen’ bepleit hij bovenal een weerspannige rol.

De ethiek van ArtsSciences

ArtsSciences beweegt zich op het snijvlak van technologie, wetenschap en kunst en nodigt uit tot ethische reflectie op de wereld om ons heen. Kunstdocenten Meldrid Ibrahim en Wietske Hellinga verkennen het begrip ethische verbeelding en legden vervolgens hun oren te luister bij eerstejaarsstudenten: hoe reageren zij op voorbeelden van ArtsSciences?

Inzicht in cultuuronderwijs

Theisje van Dorsten en Lisa-Maria van Klaveren ontwikkelden TRACE, een registratie-instrument dat scholen inzicht geeft in hun cultuuronderwijs en hoe dit cultureel bewustzijn bij hun leerlingen aanspreekt. In hun bijdrage beschrijven ze de theoretische achtergronden van TRACE en de ervaringen van gebruikers.

Abonnement op Cultuur+Educatie

Jaarlijks 3 nummers Cultuur+Educatie op je deurmat? Neem een abonnement!

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Arno Neele
Arno Neele
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid
arnoneele@lkca.nl
030 711 51 07
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel