Cultuur+Educatie 59: Een doorsnede van actueel onderzoek naar cultuureducatie

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Werken aan burgerschap, holistisch dramaonderwijs, kansen voor cultuur in het nieuwe Vlaamse curriculum en de geschiedenis van de schoolmuziek. Dit nummer van Cultuur+Educatie biedt een mooie doorsnede van actueel onderzoek naar cultuureducatie.

Burgerschap via omgevingsonderwijs

Basisschoolleerlingen interviewen in hun buurt ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Dat is kort de opzet van Oorlog in mijn Buurt. Mark Schep, Iris Tramper en Carla van Boxtel onderzochten of dit voorbeeld van omgevingsonderwijs bijdraagt aan burgerschapsdoelen.

Lees het artikel van Mark Schep, Iris Tramper en Carla van Boxtel

Burgerschap via literatuur

Het lezen en samen bespreken van literatuur leent zich voor werken aan burgerschapsdoelen als inlevingsvermogen en kritische reflectie, stelt Ineke Renkema. Samen met haar collega’s en leerlingen onderzocht ze hoe burgerschaps- en literatuuronderwijs te verbinden zijn.

Holistisch drama

Vaak bestaat onderwijs in drama uit een reeks losse oefeningen. Maar leerlingen ervaren dan nooit het totaalplaatje. Daarom bepleit Bob Selderslaghs een holistische benadering: laat spelers werkend aan het geheel ontdekken welke vaardigheden ze nodig hebben om theater te maken.

Kansen voor cultuur

De hervorming van het Vlaamse secundair onderwijs biedt kansen om de samenwerking tussen scholen en culturele instellingen te verstevigen. Eef Rombaut beschrijft de theoretische kaders van het nieuwe curriculum en de culturele competenties en gaat na waar de kansen precies te verzilveren zijn.

Zo de ouden zongen

Van kerkelijk gezang via volksmuziek naar meerstemmigheid. Thomas De Baets en Thomas Geudens geven een sprankelende schets van ruim honderd jaar geschiedenis van de schoolmuziek in Vlaanderen.

Abonnement op Cultuur+Educatie

Jaarlijks 3 nummers Cultuur+Educatie op je deurmat? 
Neem een abonnement!

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4 / 5. totaal 5

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Arno Neele
Arno Neele
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid
arnoneele@lkca.nl
030 711 51 07
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel