Kennisdossier ‘Cultuur en gezondheid’

Veel culturele professionals werken in zorg en welzijn. En dat is maar goed ook, want het is duidelijk dat kunstbeoefening positief bijdraagt aan de gezondheid van mensen. Of het nu gaat om lichamelijke of psychische gezondheid.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Op deze pagina:

Over gezondheid

De professionele belangstelling voor een andere benadering van de gezondheidszorg groeit. Denk bijvoorbeeld aan positieve gezondheid, positieve psychologie, positive youth development en social prescribing. Bij sommige patiënten is een aanpak gericht op herstel van lichamelijke of geestelijke klachten namelijk ontoereikend: voor hen is meer zorg nodig.

De kosten van de gezondheidszorg nemen toe. De overheid zet daarom steeds meer in op preventieve maatregelen, die er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat mensen minder snel gebruikmaken van voorzieningen. Er is sprake van een maatschappelijke trend: mensen vinden meer aspecten van hun gezondheid belangrijk. De kwaliteit van leven, eigen regie houden en aangesproken worden op wat we wel kunnen, zijn belangrijk voor het welbevinden. Het bepaalt niet alleen hoe gezond we zijn, maar ook hoe gezond we ons voelen. Kunst en cultuur kunnen hier een positieve invloed op hebben.

Onderzoek

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van kunst op ons welbevinden. Internationaal is het belang van kunst in de zorg al erkend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde eind 2019 de resultaten van een wereldwijd onderzoek. Culture Action Europe publiceerde eind 2022 een reviewonderzoek. Uit beide blijkt dat het actief of passief beleven van kunst de gezondheid en het algehele welbevinden bevordert. Net als de WHO roept ook het onderzoeksteam van het CultureForHealth rapport beleidsmakers op om meer te investeren in culturele interventies in de gezondheidszorg. 

Arts in Health Nederland: een nationale agenda

Het whitepaper ‘Arts in Health Nederland: een nationale agenda’ gaat in op hoe arts in health kan helpen om uitdagingen waar de Nederlandse gezondheidszorg de komende decennia voor staat, het hoofd te bieden. In de whitepaper is een agenda geformuleerd voor het verduurzamen van het veld voor arts in health in Nederland.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 3

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Koert Hommel 12-01-2021

Muziekids: www.muziekids.nl maakt samen met kinderen en jongeren muziek in ziekenhuizen en kinderklinieken.

Het doel? 'Het met muziek aangenamer maken van het verblijf van kinderen in zorginstellingen'.

Jaarrond wordt muziek gemaakt in muziekstudio's in steeds meer ziekenhuizen. En als een kind minder mobiel is, dan komt de muzikant met een instrumententrolley aan bed.

Muziekbeleving biedt kinderen ontspanning, afleiding en plezier. Het voegt positieve herinneringen toe aan een bezoek aan of verblijf in het ziekenhuis. Het geeft kinderen zelfvertrouwen én versterkt de band tussen ouders en kinderen, maar ook tussen arts/verpleger en patiënt. In tien jaar tijd is bij Muziekids veel kennis en praktijkervaring opgebouwd over de inzet van cultuur in de zorg.

Ik vind Muziekids een prachtig voorbeeld van hoe cultuur en zorg elkaar op een hele praktische manier kunnen inspireren en versterken.

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Finn Minke
Finn Minke
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
finnminke@lkca.nl
030 - 711 51 39
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel