Kennisdossier ‘Cultuur en gezondheid’

Veel culturele professionals werken in zorg en welzijn. En dat is maar goed ook, want het is duidelijk dat kunstbeoefening positief bijdraagt aan de gezondheid van mensen. Of het nu gaat om lichamelijke of psychische gezondheid.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Werkzame elementen van cultuur bij gezondheid

Verschillende onderzoeken geven een goed beeld van de werkzame elementen, ofwel de knoppen waar kunst aan draait. Sommige effecten zijn aan disciplines gebonden: dans zal meer doen voor het soepel houden van je lichaam dan schilderen. Maar alle kunstdisciplines delen de volgende eigenschappen:

  • Kunstbeoefening doet een beroep op wat je kunt, je talenten. Een kunstvakdocent of kunstenaar werkt niet met je beperkingen, maar met je mogelijkheden, met je creativiteit, met wat je – al dan niet verborgen – van nature in huis hebt.
  • Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden. Je leert bijvoorbeeld om beter om te gaan met een chronische ziekte, als je merkt dat het je niet beperkt bij schilderen of zingen. Of je ontdekt dat je met fotografie veel over jezelf kunt vertellen.
  • Het versterkt je veerkracht. Als je iets nieuws leert en dat onder de knie krijgt, is dat goed voor je gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. En daardoor kun je ook andere uitdagingen misschien beter aan.
  • Kunstbeoefening stimuleert en vergroot je creativiteit. En dat helpt weer bij het oplossen van problemen van alledag.
  • Het geeft plezier, doorbreekt de sleur en geeft ontspanning. En hierdoor boort het levenslust aan.
  • Het vergroot je sociale contacten en bouwt weer een netwerk op. Samen zingen of schilderen of dansen is gewoon leuk. Zeker als je het regelmatig doet. Je komt weer onder de mensen en doet samen iets leuks.

    Vond je dit artikel interessant?

    Gemiddelde 5 / 5. totaal 3

    Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

    Reacties (1)
    Koert Hommel 12-01-2021

    Muziekids: www.muziekids.nl maakt samen met kinderen en jongeren muziek in ziekenhuizen en kinderklinieken.

    Het doel? 'Het met muziek aangenamer maken van het verblijf van kinderen in zorginstellingen'.

    Jaarrond wordt muziek gemaakt in muziekstudio's in steeds meer ziekenhuizen. En als een kind minder mobiel is, dan komt de muzikant met een instrumententrolley aan bed.

    Muziekbeleving biedt kinderen ontspanning, afleiding en plezier. Het voegt positieve herinneringen toe aan een bezoek aan of verblijf in het ziekenhuis. Het geeft kinderen zelfvertrouwen én versterkt de band tussen ouders en kinderen, maar ook tussen arts/verpleger en patiënt. In tien jaar tijd is bij Muziekids veel kennis en praktijkervaring opgebouwd over de inzet van cultuur in de zorg.

    Ik vind Muziekids een prachtig voorbeeld van hoe cultuur en zorg elkaar op een hele praktische manier kunnen inspireren en versterken.

    reageer
    Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
    Finn Minke
    Finn Minke
    Functie: Specialist Cultuurparticipatie
    Expertise: zorg en welzijn
    finnminke@lkca.nl
    030 - 711 51 39
    Bekijk alle experts
    Bijgewerkt op:
    Gepubliceerd:
    Deel dit artikel