Kennisdossier ‘Cultuur en gezondheid’

Veel culturele professionals werken in zorg en welzijn. En dat is maar goed ook, want het is duidelijk dat kunstbeoefening positief bijdraagt aan de gezondheid van mensen. Of het nu gaat om lichamelijke of psychische gezondheid.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Bekijk de projectenmonitor

In de projectenmonitor verzamelen we samen met het FCP mooie projecten, ervaringen en inzichten van het Programma Cultuurparticipatie.

Hieronder zetten we een aantal andere mooie initiatieven op een rij.

Dance for Health ontwikkelt dansprogramma’s en organiseert danslessen voor mensen met parkinson, reuma en MS.

Via een doorverwijzing van de huisarts iets kunstzinnigs doen: dat is Kunst op Recept. Zodat je wat opknapt en opgewekter in het leven staat. Uit een pilot in de gemeente Nieuwegein blijkt dat Kunst op Recept werkt: culturele activiteiten zorgen ervoor dat mensen met psychosomatische klachten zich beter voelen.

In Beeld is een cursus fotografie voor bewoners van Utrecht-Overvecht die last hebben van gezondheidsklachten. Doel is om de deelnemers meer regie over de eigen gezondheid te geven. BlauwLicht werkt hierin samen met hulpverleners uit de wijk (buurtteams, praktijkondersteuners GGZ, huisartsen, e.v.a.).

Time to dance is een dansprogramma in diverse wijken in Rotterdam, speciaal voor bewoners van 50 jaar en ouder. Doel van Time to dance is het bijdragen aan gezond ouder worden: zowel fysiek als mentaal. Dit doen ze door te bevorderen dat deelnemers hun kracht, balans en souplesse op peil houden of verbeteren.

Tijd van je leven is een preventieprogramma van GGD West-Brabant in samenwerking met de Nieuwe Veste en Posh Productions. Doel is om met kunst en cultuur ouderen met elkaar in verbinding te brengen, de positieve gezondheid te stimuleren en eenzaamheid tegen te gaan. Het programma wordt uitgevoerd in verschillende gemeenten in West-Brabant zoals Breda, Roosendaal en Etten-Leur.

Museum van de Geest en zorgorganisatie Cordaan bundelden hun krachten door ‘Centrum voor Kunst en Zorg‘ op te zetten. Met uiteenlopende activiteiten banen zij een weg naar een samenleving waarin beiden sectoren elkaar versterken en structureel verbonden zijn. Het ultieme doel is om zowel de samenwerking te verbeteren als de toegankelijkheid te vergroten.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 3

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Koert Hommel 12-01-2021

Muziekids: www.muziekids.nl maakt samen met kinderen en jongeren muziek in ziekenhuizen en kinderklinieken.

Het doel? 'Het met muziek aangenamer maken van het verblijf van kinderen in zorginstellingen'.

Jaarrond wordt muziek gemaakt in muziekstudio's in steeds meer ziekenhuizen. En als een kind minder mobiel is, dan komt de muzikant met een instrumententrolley aan bed.

Muziekbeleving biedt kinderen ontspanning, afleiding en plezier. Het voegt positieve herinneringen toe aan een bezoek aan of verblijf in het ziekenhuis. Het geeft kinderen zelfvertrouwen én versterkt de band tussen ouders en kinderen, maar ook tussen arts/verpleger en patiënt. In tien jaar tijd is bij Muziekids veel kennis en praktijkervaring opgebouwd over de inzet van cultuur in de zorg.

Ik vind Muziekids een prachtig voorbeeld van hoe cultuur en zorg elkaar op een hele praktische manier kunnen inspireren en versterken.

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Finn Minke
Finn Minke
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
finnminke@lkca.nl
030 - 711 51 39
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel