Bruggenbouwers in cultuur

Een handreiking voor de inzet van lokale ondersteuningsfuncties
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Cultuurcoach, cultuurmakelaar, cultuuraanjager, adviseur, intendant. Allemaal voorbeelden van lokale functies die deelname aan cultuur stimuleren en verbindingen leggen tussen cultuur en andere domeinen.

Waar de functienamen hier en daar verschillen en in de werkzaamheden andere accenten liggen, hebben zij één ding gemeen: het zijn allemaal bruggenbouwers. Ze slaan bruggen tussen cultuur en sport. Tussen cultuur en zorg. Tussen cultuur en onderwijs.

Het zijn de bruggenbouwers in cultuur.

Van adviseur tot ontwikkelaar

Voor welke domeinen kunnen bruggenbouwers in cultuur werken? Welk profiel past het beste bij welke bruggenbouwer? En wat zijn de verschillende rollen en taken?

In de handreiking ‘Bruggenbouwers in Cultuur’ laten we zien hoe de functie van bruggenbouwer er in de praktijk uitziet en vind je verschillende functieprofielen, van energieke cultuurscout tot cultuurmakelaar met een sociaal hart. Door het invullen van het rolleninstrument krijg je inzicht in de mogelijke rollen die bruggenbouwers in de cultuur (zouden kunnen) vervullen.

Voor wie?

Voor cultuurmakelaars, cultuurscouts, adviseurs, intendanten, cultuurkoppelaars, cultuuraanjagers, cultuurcoaches, combinatiefunctionarissen en andere lokale cultuurfuncties die verbindingen leggen tussen cultuur en andere domeinen, om te reflecteren op wat zij doen, meer zouden willen doen en zouden willen ontwikkelen.

Voor beleidsmedewerkers of werkgevers om hun opdracht aan de bruggenbouwers in de cultuur te kunnen (her)formuleren, een functieprofiel op te kunnen stellen of te gebruiken als basis voor een voortgangsgesprek met de functionaris.

Cultuurparticipatie en Positieve Gezondheid

Een goede samenwerking tussen cultuur- zorg- en welzijnsprofessionals is nodig. Dat blijkt ook uit ons onderzoek naar Kunst en Positieve Gezondheid. In het onderzoeksrapport Kunst als (ver)wondermiddel gaan we aan de hand van vijf praktijkbeschrijvingen dieper in op de werkzame elementen van cultuurparticipatie. In alle vijf onderzochte praktijkvoorbeelden is sprake van samenwerking met een of meerdere eerstelijnszorg- en of welzijnspartners.

Dit onderzoek komt voort uit de samenwerking tussen LKCA en Institute for Positive Health (iPH). Samen streven we ernaar dat de inzet van actieve cultuurbeoefening voor Positieve Gezondheid van mensen gemeengoed wordt bij gemeenten, culturele aanbieders en zorg- en welzijnsprofessionals.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? 

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.3 / 5. totaal 10

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (2)
Aart van Stiphout 24-03-2023

In Noord-Brabant wordt voornamelijk over intermediairs gesproken als het over CMK gaat. Zou die term voor de volledigheid ook genoemd kunnen worden in dit artikel?

reageer
Beste Aart, 03-04-2023

Beste Aart,
De intermediairs zoals jullie aangeven zijn zeker ook bruggenbouwers, zij leggen lokaal heel waardevolle verbindingen binnen het onderwijs met cultuur, vanuit de CMK-regeling. Let wel: de culturele bruggenbouwers die vanuit de BRC bekostigd worden, zijn juist vooral bedoeld voor de toegankelijkheid van aanvullend cultuuraanbod na- en buitenschools. Kortom: allemaal bruggenbouwers, maar ze worden vanuit verschillende programma’s ingezet. Als je hier eens over wil doorpraten, neem gerust contact op.
Met vriendelijke groet,
Nicole

reageer
Monique Bosch 17-01-2021

Beste team, ik ben Monique en ik wil graag wat meer informatie mbt Cultuurcoach. Mijn hoogst genoten opleiding is HBO Leisure en Event management. Momenteel ben ik mij aan het orienteren via loopbaancoaching. Ik vind de cultuurcoach wel echt bij mij passen en zou wat meer informatie willen over 'hoe word je een cultuurcoach', welke (vervolg)opleiding is daar voor nodig, is het een beroep waar werk in is, etc. Ik hoop van u te horen. Bij voorbaat dank. Monique 0682555761

reageer
AnoukWitte@lkca.nl 19-01-2021

Beste Monique,
Bedankt voor je reactie. Mijn collega Nicole Stellingwerf (specialist cultuurparticipatie) neemt volgende week contact met je op. Groeten, Anouk (LKCA)

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Nicole Stellingwerf
Nicole Stellingwerf
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie
nicolestellingwerf@lkca.nl
030 711 51 85
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel