Training tot workshopleider ‘Samen Slim Vernieuwen’

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Ben jij een lokale, provinciale of landelijke cultuurondersteuner? Help je amateurkunstgroepen in jouw regio bij hun ontwikkeling van plannen en activiteiten? Heb jij veel ideeën, maar wil je eigenlijk dat de groepen zelf op nieuwe ideeën komen? Hoe doe je dat dan? Hoe stimuleer je amateurkunstgroepen om hun vraagstukken zelf op een vernieuwende manier aan te pakken?

Praktisch

De training tot workshopleider ‘Samen Slim Vernieuwen’ is een training in drie dagen, verspreid over drie maanden.

Deelnemers15 – 20 personen
DoelgroepLokale, provinciale en landelijke cultuurondersteuners
LocatieLKCA, Lange Viestraat 365, Utrecht
Data30 oktober 2023, 27 november 2023 en 22 januari 2024
Van 10.30-15.30 uur.
KostenGratis
TrainerNicole Stellingwerf, specialist Cultuurparticipatie, LKCA
Co-trainerMatthijs Beerepoot, specialist Cultuurparticipatie, LKCA

Heb je interesse om de training te volgen maar kun je niet op de geplande data? Geef dit dan door aan NicoleStellingwerf@lkca.nl. Dan krijg je bericht zodra er een nieuwe training wordt gepland.

Of meld je aan voor onze nieuwsbrief, zo blijf je automatisch op de hoogte van onze trainingen, bijeenkomsten en evenementen.

Wat houdt de training Samen Slim Vernieuwen in?

In deze training oefen je met creatieve en innovatieve tools en werkprocessen en pas je deze tegelijkertijd toe in je eigen werkpraktijk. Aan het einde van de training kan jij amateurkunstgroepen stimuleren om eigen vraagstukken zelf aan te pakken en zelf vernieuwende ideeën te bedenken. Zo kunnen de clubs beter inspelen op veranderingen en toekomstbestendiger zijn, bijvoorbeeld door te vernieuwen, verbreden of hun club toegankelijker te maken.

De training is ontwikkeld samen met lokale ondersteuners/cultuurmakelaars uit de provincie Overijssel. De training maakt gebruik van creatieve en innovatieve denktechnieken en Design Thinking.

Wat biedt de training

 • Creatieve en innovatieve tools, werkvormen en werkprocessen voor de ondersteuning van amateurkunstgroepen/ clubs/ initiatieven om hen te helpen bij het zelf aanpakken van eigen vraagstukken, het komen op eigen ideeën en oplossingen en het in de praktijk brengen van eerste acties.
 • Zelf ervaring opdoen en oefenen, daarnaast reflectie op implementatie in je eigen werkpraktijk.
 • Eigen creatieve bronnen aanspreken en repertoire uitbreiden. Hierin uitgedaagd worden.
 • Een deelnemersgroep met vergelijkbare functies, ondersteuning van cultuurclubs. Van elkaars werkpraktijk leren.
 • Fysiek elkaar ontmoeten!

  Voor wie is de training Samen Slim Vernieuwen bedoeld?

  LKCA stelt de training Samen Slim Vernieuwen gratis beschikbaar. Om mee te kunnen doen aan de training voldoe je aan de volgende voorwaarden:

 • Je ondersteunt vanuit je functie amateurkunstgroepen. Je hebt kennis, ervaring en affiniteit met amateurkunstgroepen en hun bestuurders.
 • Je heb ervaring met het adviseren, begeleiden, ondersteunen en coachen van groepen.
 • Je hebt de intentie om (onderdelen uit) de training aan te bieden aan groepen in jouw regio.

  Over de trainer

  Nicole Stellingwerf werkt sinds 2001 als Specialist Cultuurparticipatie bij LKCA, de landelijke organisatie voor cultuureducatie en -participatie. Ze is gespecialiseerd in het opzetten en uitvoeren van programma’s, projecten, workshops en trainingen in het werkveld van kunst en cultuur. Creativiteit en innovatie zijn de rode draden in haar werk als docent, maker, organisator, adviseur en Specialist Cultuurparticipatie. Nicole studeerde Management Culturele Instellingen en Theaterdocent/maker en volgde trainingen Stimuleren van Creativiteit en Innovatie, Design Thinking en Muzisch werken.

  Matthijs Beerepoot is sinds 2017 werkzaam als Specialist Cultuurparticipatie bij LKCA, met een focus op de ondersteuning van amateurkunstgroepen. Matthijs verzorgt onder andere de training tot cursusleider ‘Samen Slim Deelnemers Werven’, waarbij het afstemmen van het aanbod op de behoefte van de beoefenaars centraal staat. Ook is hij betrokken bij de verenigingsondersteuning in samenwerking met de Rabobank. Matthijs studeerde af aan de Universiteit Utrecht met een master Kunstbeleid en –management.

  Vond je dit artikel interessant?

  Gemiddelde 5 / 5. totaal 1

  Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

  Reacties (0)
  Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
  Nicole Stellingwerf
  Nicole Stellingwerf
  Functie: Specialist Cultuurparticipatie
  Expertise: cultuurparticipatie
  nicolestellingwerf@lkca.nl
  030 711 51 85
  Matthijs Beerepoot
  Matthijs Beerepoot
  Functie: Specialist Cultuurparticipatie
  Expertise: verenigingen
  matthijsbeerepoot@lkca.nl
  030 711 51 84
  Bekijk alle experts
  Bijgewerkt op:
  Gepubliceerd:
  Deel dit artikel