Prijsuitreiking De Kunst van het ontwerpen 2020

Met de pakkende titel #dewereldnaardeklote hebben Ilse Kok en Leon Kemp dit jaar de juryprijs gewonnen voor het beste educatieve ontwerp. De publieksprijs leverde twee winnaars op: de zintuigelijke voorstelling Lichtje van Meike Steerneman en de podcast ROET, waarin Myra Bodian racisme ter sprake brengt.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

De jury was dit jaar erg blij met de inzendingen. Het waren er meer dan vorig jaar, er was meer variatie vanuit verschillende disciplines en het niveau lag ook hoger dan de afgelopen keren. Opvallend was de durf om actuele thema’s aan te pakken. De urgentie van kunstonderwijs was bij veel producten voelbaar. Veel inzenders maakten een product dat direct inzetbaar is en dus kan bijdragen aan de vernieuwing van het onderwijsveld. (Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Ivonne Zijp

De winnaars van de juryprijs, Ilse Kok en Leon Kemp, zijn studenten aan de opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Volgens de jury is de inzending van een niveau dat je maar zelden tegenkomt. De aansprekende en rebelse toon was doorslaggevend om #dewereldnaardeklote tot beste ontwerp uit te roepen.

Uit het juryrapport

‘Naar het oordeel van de jury is dit ontwerp, ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs, kritisch en uitdagend. […] De lessen vormen een verademing voor leerlingen vanwege de aanpak en de humor. Social media staan centraal en worden als medium serieus genomen. Het ontwerp is goed onderbouwd en biedt veel ondersteuning aan docenten. […] Kunst en wetenschap vormen inspiratiebronnen. […] Ze nemen de leerlingen mee in actuele ontwikkelingen door hen naar hun eigen bijdrage aan klimaatverandering te laten kijken.’

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Ivonne Zijp

De stemming voor de publieksprijs werd een nek aan nek race met uiteindelijk twee publieksfavorieten: Meike Steerneman met de zintuiglijke ervaringsvoorstelling Lichtje en Myra Bodian ontwikkelde ROET, de podcast die een tool kan zijn om te praten over racisme. Vanwege corona zonden we de prijsuitreiking uit via een livestream. Muzikaal omlijst door SOON pitchten alle genomineerden hun ontwerp. De kijkers konden via hun telefoon stemmen op hun favoriet.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Eeke Wervers
Eeke Wervers
Functie: Specialist Cultuureducatie
Expertise: cultuur- en erfgoedinstellingen
eekewervers@lkca.nl
030 - 711 51 37
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel