Kijken naar cultuur

LKCA-webinar
Deel dit artikel
Durf jij het aan? Met je klas in gesprek over kunst en cultuur? Of vind je dat je daarvoor zelf eerst meer kennis van cultuur zou moeten hebben? Natuurlijk, ervaring helpt altijd. Maar écht iedereen kan met de klas kijken naar kunst en erfgoed. En je kunt er óók een goed gesprek over voeren met de praktische tips uit dit webinar voor leerkrachten basisonderwijs. Twee experts geven je handvatten om te kijken naar dans en naar schilderkunst.

Bekijk het webinar

Onder de player vind je meer over de inhoud.

  • Wil je alleen een deel terugkijken? Ga met je muis over de player en rechts onderin verschijnt een icoontje met drie balkjes. Daar kun je direct naar het hoofdstuk van je keuze gaan.
  • Heb je nog vragen aan de sprekers? Die kun je niet meer stellen via de knop in de player, maar wel per mail aan vraag@lkca.nl.
  • Wil je op de hoogte blijven van Cultuureducatie met Kwaliteit? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, helemaal onderaan op de homepagina van cultuureducatiemetkwaliteit.nl.
  • In het webinar tipte een kijker de reflectiekaarten van De Cultuur Loper. Nieuwsgierig? Hier vind je meer informatie.
  • Problemen met afspelen? Probeer het eens in een andere browser of op een ander apparaat. Of mail naar SakinaSaouti@lkca.nl.

Kijken naar dans

Met de klas naar een dansvoorstelling vraagt voorbereiding. En niet alleen om hulpouders met auto’s te regelen. Je kunt je bezoek ook inhoudelijk voorbereiden. Dan haal je er veel meer uit! Yolanda van der Heijden is dansdocent en educator bij Holland Dance. Zij leert je in dit webinar meer over hoe je je klas kunt voorbereiden op een bezoek aan een dansvoorstelling, hoe je samen naar dans kunt kijken en hoe je hier achteraf op kunt reflecteren. Want welke vragen stel je eigenlijk? Wat wil je graag dat leerlingen zien en meenemen uit zo’n bezoek?

Kijken naar schilderijen

Schilderijen kúnnen saai zijn, maar als je beter kijkt, blijkt er toch meer te zien. Gundy van Dijk is Hoofd Educatie & Publieksactiviteiten van Het Scheepvaartmuseum. Zij laat je in dit webinar ervaren hoe je met je leerlingen op een andere manier naar een object of schilderij kunt kijken. Want samen zie je meer! We kijken met elkaar naar een schilderij van Van de Velde uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum. Hoe beïnvloedt muziek het kijken naar dit schilderij? Maakt het verschil als je klassieke muziek hoort? En wat doet het met je als je hetzelfde schilderij bekijkt en naar hiphop luistert? Als docent wil je graag dat leerlingen zelf nadenken, hun eigen visie/kijk op een onderwerp ontwikkelen. Door muziek in te zetten nodig je hen uit op een andere manier te kijken, in de klas of in het museum.

Dit webinar wordt je aangeboden door Cultuureducatie met Kwaliteit.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Monique Fischer 09-07-2021

Fijn dat jullie verwijzen naar de reflectiekaarten van de cultuurloper. De link naar de reflectiekaarten is veranderd. Meer informatie is tegenwoordig te vinden op: https://www.decultuurloper.nl/po/instrumenten/reflectiekaarten-9670.

reageer
12-07-2021

Hoi Monique,
Dank voor de correctie! Ik heb de link aangepast.
Hartelijke groet,
Ralf

reageer
Deel dit artikel