Eerste inschatting: coronaschade culturele verenigingen nu al minimaal 12 miljoen

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Volg de ontwikkelingen

In de cultuursector worden op dit moment sectorbreed de gevolgen in kaart gebracht en aan het ministerie van OCW gepresenteerd. Doel is om te kijken of de voorgenomen ondersteuningsmaatregelen voor de cultuursector toereikend zijn, of dat er bijstellingen nodig zijn. a

Resultaten inventarisatie

De schade als gevolg van de coronacrisis voor culturele verenigingen, zoals muziekverenigingen en koren, is naar verwachting nu al minimaal 12 miljoen euro. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie die de afgelopen week is gehouden door KNMO, Koornetwerk Nederland, Raad van 12 en LKCA.

Ruim 5000 mensen, waarvan het overgrote deel verenigingsbestuurders, hebben binnen vier dagen de vragenlijst ingevuld. Maar bij het invullen van de vragenlijst was nog niet bekend dat het verbod op evenementen verlengd zou worden tot 1 juni. Daardoor is de verwachting dat de schade voor de verenigingen veel verder oploopt omdat nu ook de talloze passieconcerten en activiteiten rond 75 jaar vrijheid niet doorgaan.

Gevolgen afgelastingen

Amateurkunstverenigingen en andere initiatieven hebben massaal uitvoer gegeven aan de maatregelen van het kabinet in verband met het coronavirus. Alle verenigingen hebben hun repetities, lessen, concerten en evenementen stopgezet. Dit heeft directe gevolgen voor een grote groep artistiek begeleiders en docenten. Een deel kan worden doorbetaald, een ander deel niet. Op dit moment lijdt meer dan de helft van de verenigingen schade.

Niet alleen verenigingen

De totale kosten voor de amateurkunstsector liggen echter nog veel hoger, aangezien de verenigingen maar een deel zijn van deze sector. Veel zangers, musici en andere beoefenaars verenigen zich via stichtingen, projectmatige initiatieven of in informele verbanden. De inkomstenderving voor artistieke professionals, docenten en ondernemingen in dit deel van de sector komt nog bij de ingeschatte kosten. Net als de kosten voor het annuleren van festivals, evenementen en competities.

Kernbevindingen

Vragenlijst ingevuld?

Hartelijk dank voor je belangstelling in de vragenlijst naar de gevolgen van de coronacrisis voor verenigingen en andere amateurkunstinitiatieven. De respons was overweldigend: meer dan 5000 reacties in 4 dagen. Deze uitkomsten hebben we geanalyseerd en overhandigd aan het ministerie van OCW en de VNG (zie link hierboven).

Tegelijk was en is er nog veel onduidelijk en gaan de ontwikkelingen snel. Uit de antwoorden bleek ook dat hier nog veel vragen over zijn. Om die reden hebben we gekozen om de vragenlijst niet door te laten lopen tot 15 april, zoals eerst de bedoeling was, maar hem nu te sluiten. Op basis van de ontwikkelingen en in overleg met onze partners kijken we in de komende weken of een vervolg vragenlijst zinvol is.

Heel graag horen we dan ook weer jouw mening en nemen we jouw situatie mee om de impact van de coronacrisis verder in kaart te brengen.

Houd de website in de gaten

In de komende week kijken we samen met partners verder naar de uitkomsten van de inventarisatie. Via onze website houden we jullie op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en duiding.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4 / 5. totaal 11

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Wilko Brouwers 03-04-2020

Merkwaardig dat de koren worden uitgenodigd vóór een bepaalde datum een enquête in te vullen en dat we, op het moment dat we insturen, te horen krijgen dat de datum van indienen al gesloten is. U kunt zich voorstellen dat er in deze tijd prioriteiten moeten worden gesteld. Het invullen van de enquête was niet prioriteit nummer 1. Bovendien was er tijd tot 15 april. U heeft besloten tijdens het spel de spelregels te veranderen. Waarom heeft u dan überhaupt voor een datum gekozen i.p.v. voor een maximum aantal inzendingen?

reageer
03-04-2020

Beste Wilco, vervelend dat het meer gelukt is om in te vullen! In bovenstaand artikel onder het kopje 'Vragenlijst ingevuld' lees je onze overwegingen om de enquête voortijdig te sluiten. Hopelijk heb je daar begrip voor. Wellicht komt er een vervolg! En je kunt jouw ervaringen altijd naar ons mailen: PietRoorda@lkca.nl. Sterkte! Groeten, Ralf

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Piet Roorda (hij/hem/zijn)
Piet Roorda (hij/hem/zijn)
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: verenigingen
pietroorda@lkca.nl
030 711 51 31
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel