Cultuur+Educatie 53

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Dit nummer gaat over kunstbeoefening in de vrije tijd, en dan met name de beoefening daarvan in groepsverband. Het bevat cijfers en verhalen over hoe mensen in hun vrije tijd bezig zijn met kunst.

Twee surveyonderzoeken

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) voert jaarlijks het Vrijetijdsonderzoek uit en het LKCA heeft de Monitor Amateurkunst. Deze surveyonderzoeken bieden inzicht in hoeveel mensen in hun vrije tijd bezig zijn met kunst en hoe en waar ze dat doen. Beide vormen de basis en aanleiding voor dit nummer.
Bekijk het artikel van Pepijn van Houwelingen

Baten van kunstbeoefening

Waarom zou je je vrije tijd besteden aan kunst maken? Die vraag staat centraal in de bijdrage van Andries van den Broek. Hij beschrijft de mogelijke individuele en sociale baten van kunstbeoefening in de vrije tijd en komt tot enkele ontnuchterende conclusies.
Bekijk het artikel van Andries van den Broek

Kunst in groepsverband

Arno Neele en Zoë Zernitz spitten de cijfers over kunstbeoefening in groepsverband verder uit. Ze beschrijven hoe verenigingen en informele groepen functioneren, wie zich er om welke reden bij aansluiten en welke functie ze hebben voor hun leden.
Bekijk het artikel van Arno Neele en Zoë Zernitz

Blaasmuziek

In Limburg zijn harmonieën en fanfares een kenmerkende vorm van kunstbeoefening in groepsverband. In zijn artikel laat Thije Adams zien dat deze verenigingen voor blaasmuziek decennialang een samenbindende rol in de gemeenschap vervulden, maar dat hun voortbestaan wankel is.
Bekijk het artikel van Thije Adams

Rotterdam en Alphen

Behalve in verenigingen zijn mensen in tal van informele kunstgroepen actief. Aušra Listavičiūtė geeft een kleurrijke bloemlezing van de vele vormen van muziekbeoefening die ze aantrof in het Rotterdamse stadsdeel Delfshaven. In een tweede artikel gaat Pepijn van Houwelingen na hoe het informele kunstgroepen in Alphen aan den Rijn sinds 2009 is vergaan en welke nieuwe groepen sindsdien zijn ontstaan.
Bekijk het artikel van Aušra Listavičiūtė

Prijs

€ 15,95 (gebruik de bestelknop)

LKCA probeert publicaties zo toegankelijk mogelijk aan te bieden. Neem contact met ons op bij ontoegankelijke informatie via info@lkca.nl.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Arno Neele
Arno Neele
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid
arnoneele@lkca.nl
030 711 51 07
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel