Kennisdossier ‘Erfgoed, zorg en welzijn’

Actief erfgoed beleven heeft een positief effect op gezondheid en welzijn. Het brengt mensen samen en zorgt ervoor dat de snel veranderende omgeving vertrouwd blijft.
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Erfgoed, gezondheid en welzijn

Football Memories
Samen voetbalherinneringen ophalen, dat is de essentie van Football Memories. Ouderen ontmoeten elkaar in het stadion waar ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen aan het rijke voetbalverleden van hun club.

Football Memories

Huis van Herinnering
Tijdens een interactieve rondleiding toont het Zeeuws Museum objecten uit de collectie aan senioren van SVRZ-zorgcentra en studenten van de opleiding Verzorgende van het Scalda. Er ontstaat een gesprek tussen generaties. Herinneringen worden opgehaald en levensverhalen gedeeld.

Pakhuis on Tour
Vrijwilligers van Museum Het Pakhuis in Ermelo rijden met een mobiele museumkar langs verzorgingstehuizen. Via voorwerpen, geuren en beelden van vroeger maakt Pakhuis on Tour contact met mensen met dementie.

Pakhuis on Tour

Fort WKU
Fort WKU (Werk aan de Korte Uitweg) is een bijzondere ontmoetingsplek in een oud verdedigingswerk van de Nieuwe Hollandse in het Utrechtse Tull en’t Waal. In deze combinatie van cultureel en natuurhistorisch erfgoed werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die de weg terug proberen te vinden naar de maatschappij.

NT2 in het museum
Zuid-Hollandse musea starten een pilot met speciale taaltrainingen voor Nieuwe Nederlanders. Via de collectie maken deze op een laagdrempelige kennis met taal, cultuur en erfgoed.

Erfgoed voor iedereen

Rootszoekers
Om de superdiverse roots van Nederlanders in beeld te brengen, ontwikkelde Roots Festival Amsterdam een platform op het snijvlak van stamboomonderzoek en interdisciplinaire storytelling. Samen met onderzoekers van het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG) gaan jongeren in Rootszoekers op zoek naar aanknopingspunten in hun verleden.

Het Verhaal van Gelderland
Samen met leden van historische verenigingen en belangstellende inwoners werken Erfgoed Gelderland, Radboud Universiteit, Omroep Gelderland en Toerisme VAN aan een nieuw, meer compleet en inclusief Verhaal van Gelderland.

Queering the Collections
Een samenwerkingsverband van IHLIA met de Reinwardt Academie, Van Abbemuseum en Amsterdam Museum om het LHBT-erfgoed in publieke collecties zichtbaarder te maken.

Toegankelijkheid mensen met een beperking

Musea in Gebaren
Om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor mensen met een auditieve beperking startten Foam en Wat Telt! het programma Musea in Gebaren. Vanaf 2015 zijn daarin meer dan 25 dove deelnemers tot dove museumgids opgeleid.

Onzichtbaar zichtbaar
In samenwerking met het Koninklijke Visio expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen biedt CODA museum de rondleiding Onzichtbaar zichtbaar aan.

Prikkelarm museumbezoek
Voor mensen met autisme of niet-aangeboren hersenletsel ontwikkelde Stichting Onbeperkt Genieten samen met het Van Abbemuseum een programma voor prikkelarm museumbezoek.

Beladen erfgoed

The Black Archives
In 2015 richtte New Urban Collective, een vereniging voor studenten van kleur, The Black Archives op. Een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven.

Sporen van Slavernijverleden in Gelderland
Samen met studenten van de Radboud Universiteit maken Dineke Stam en Ineke Mok de Gelderse sporen van het slavernijverleden zichtbaar. Voor dit project van Erfgoed Gelderland verzamelen ze de persoonlijke verhalen van nazaten van tot slaafgemaakten en hun ‘eigenaren’. Met als doel een publicatie en dansvoorstelling.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 2

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Joost Groeneboer
Joost Groeneboer
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuur- en erfgoedinstellingen,diversiteit en inclusie
joostgroeneboer@lkca.nl
030 - 711 51 25
Bekijk alle experts
Gepubliceerd:
Deel dit artikel