Cultuur en nieuwkomers

Een plek vinden in een nieuw land is een intensief proces. Je moet niet alleen de taal leren, maar ook wennen aan een nieuwe omgeving, gewoontes en gebruiken, nieuwe vrienden maken of een baan vinden. Meedoen aan culturele activiteiten kan positief bijdragen aan dit proces en vergroot het wederzijds begrip.
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Culturele interventies gericht op volwassen statushouders
In opdracht van KIS (Kennisplatform Integratie & Samenleving) verrichtten Movisie en LKCA een verkennend onderzoek naar werkzame elementen van culturele interventies gericht op volwassen statushouders

Inburgeren moeilijk? Cultuursector, geef nieuwkomers een steuntje in de rug!
Kunst is een fantastisch middel om mensen zich thuis te laten voelen in ons land. Angela van Dijk en Maaike Kluft roepen op culturele projecten vaker in te zetten bij de inburgering van vluchtelingen.

Stad en taal – Interactieve taalles in het museum
Als je een taal leert zijn musea een geweldige bron van inspiratie. Want kunst maakt nieuwsgierig, prikkelt de verbeelding en daagt uit om onder woorden te brengen wat je ziet. Sommige musea hebben speciaal aanbod voor NT2-onderwijs. Een van de beste voorbeelden is het project Stad en Taal in Amsterdam.

Taalles én aan cultuur doen
In 2021 is het zo ver: dan wordt de nieuwe inburgeringswet van kracht. Hoe draagt kunstbeoefening eigenlijk bij aan het proces van inburgering?

Kunst en taalverwerving
Het succesverhaal van een creatieve docent, een bevlogen directeur, gedreven theatermakers en een hoop enthousiaste (nieuwe) bewoners.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 1.7 / 5. totaal 3

Reageer

Uw bericht kan gewijzigd worden door de beheerder
Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Smit
Ingrid Smit
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingridsmit@lkca.nl
030 - 711 51 17
Angela van Dijk
Angela van Dijk
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: zorg en welzijn
angelavandijk@lkca.nl
030 - 711 51 20
Bekijk alle experts
Gepubliceerd:
Deel dit artikel