Kennisdossier ‘Cultuur en dementie’
Alzheimer Nederland
Stichting die zich inzet voor mensen met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.
Dementie.nl
Platform Dementie van Alzheimer Nederland
Deltaplan Dementie
Het Deltaplan Dementie was een achtjarig nationaal programma op het gebied van dementie. Het was een samenwerking tussen meerdere organisaties, die samen bouwden aan een dementievriendelijk Nederland, betere dementiezorg en onderzoek om dementie te voorkomen en te genezen. In 2021 kreeg het Deltaplan Dementie een vervolg met de Nationale Dementiestrategie van het ministerie van VWS.
Onvergetelijk Museum
Onvergetelijk Museum is een museumprogramma speciaal voor mensen met dementie en hun dierbaren. Lees ook het onderzoek naar Onvergetelijk.
Weten wat werkt
Movisie bundelt kennis over wat werkt bij culturele interventies voor ouderen (Movisie 2018). In dit dossier en deze infographic is ook informatie te vinden over mensen met dementie.
Muziek en dementie
Innovatieve muziekworkshops voor mensen met dementie en hun verzorgers van Hanzehogeschool Groningen, Lectoraat Lifelong Learning in Music. Download de brochure en lees ook het proefschrift van Karolien Dons: Musicus, vriend en muze: co-creatieve muziekpraktijken met (kwetsbare) ouderen.
Kennisdossier Kunstloc
Kunstloc Brabant heeft ook een kennisdossier over dementie. In dit dossier vind je vooral veel voorbeelden van culturele activiteiten voor mensen met dementie.
Samen dementievriendelijk
Het programma Samen dementievriendelijk van Alzheimer Nederland en ministerie van VWS verzorgt diverse soorten trainingen, waaronder twaalf trainingen voor specifieke beroepsgroepen. Naast deze specifieke trainingen zijn er ook twee basistrainingen ‘GOED omgaan met dementie’ of ‘In je buurt’. Op verzoek kun je ook een training op locatie krijgen.
Verdieping
Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? College van prof. dr. Erik Scherder voor de Universiteit van Nederland.
Hoe brengt muziek het verleden dichterbij voor iemand met dementie? College van prof. dr. Erik Scherder voor de Universiteit van Nederland.

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)