Methodiekengids

Kunstzinnige en culturele bagage voor de vrijwilliger
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Om ervoor te zorgen dat ook kwetsbare mensen met kunst bezig kunnen zijn, is het inzetten van vrijwilligers van groot belang. Zij kunnen een waardevolle aanvulling bieden op het werk van de professional.

Wel hebben ze daarvoor vaak wat extra kennis en vaardigheden nodig. In deze publicatie beschrijven we een aantal methodieken en korte trainingen voor vrijwilligers, ontwikkeld door kunstenaars.

Talenten van kwetsbare mensen

Dat kunstzinnige en culturele activiteiten bijdragen aan het welzijn en de kwaliteit van leven van kwetsbare mensen is duidelijk. Meer, meer en meer, zou je zeggen. Maar nog vaak worden kwetsbare mensen vooral aangesproken op hun tekort, gebrek of handicap en nog weinig op wat zij wel hebben en kunnen: fantasie, creativiteit, beleving en zingeving, eigen persoonlijkheid.

Slim organiseren

Het aanbod in deze publicatie is bedoeld voor vrijwilligersorganisaties en zorg- en welzijnsinstellingen die werken met vrijwilligers. Deze organisaties kennen de doelgroep en kunnen het, samen met vrijwilligers, mogelijk maken om in grotere groepen toch met individuele aandacht te werken. Het vraagt om slim organiseren om samenwerkingen tussen vrijwilligers en professionals in de sectoren van zorg, kunst, welzijn en cultuur tot stand te brengen.

Opbrengst

Het toepassen van de methodieken levert goed toegeruste, zelfstandige en gemotiveerde vrijwilligers op die het werk van de professional kunnen verlichten. Maar het levert vooral een aanbod op van laagdrempelige kunstbeoefening voor kwetsbare mensen. 

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Ingrid Docter
Ingrid Docter
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: cultuurparticipatie,zorg en welzijn
ingriddocter@lkca.nl
030 - 711 51 81
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel