Hoe zet je een cultuurcoach in als gemeente?

Gepubliceerd:
Deel dit artikel
De cultuurcoach stimuleert deelname aan cultuur en verbindt cultuur met andere sectoren. De gemeente stelt de cultuurcoach aan, het rijk financiert mee. De cultuurcoach werkt bij een culturele instelling, in het onderwijs of in zorg en welzijn.

In dit artikel vind je alle relevante informatie en producten voor cultuurcoaches én gemeenten.

Monitor het effect van de cultuurcoach

Hoe krijg je als gemeente zicht op de inzet en het effect van de cultuurcoach? In de publicatie ‘Zicht op cultuurcoaches’ maak je in vier stappen een plan voor het verzamelen van gegevens voor de monitoring en evaluatie van de cultuurcoach(es) in jouw gemeente.
Lees de publicatie en gebruik het stappenplan

Welke rollen kan de cultuurcoach spelen?

Welke rollen kun je spelen als cultuurcoach? Dat lees je in de publicatie Bruggenbouwers in cultuur.

Wat is jouw rol/profiel? Doe de test

Voor cultuurcoaches, werkgevers en gemeenten is het van belang om een helder profiel op te stellen. LKCA maakte een test om een persoonlijk profiel te maken.
Doe de profieltest

Brede Regeling Combinatiefuncties (2019- )

Ondersteuning cultuurcoaches

De Vereniging Sport en Gemeenten, het Kenniscentrum Sport en LKCA verzorgen de landelijke ondersteuning van de combinatiefunctionarissen. LKCA doet dat voor de cultuurcoaches. Voor vragen over cultuurcoaches kun je bij ons terecht. Ook verzorgen we netwerkdagen voor cultuurcoaches en hebben we een online community Cultuurcoach op LinkedIn. Of word lid van onze groep op Facebook.

Achtergrond combinatiefuncties

Het initiatief voor deze functies is gestart met de Impuls brede scholen, sport en cultuur (2008-2012), sinds 2013 bekend als de Brede impuls combinatiefuncties. De ministeries van VWS,OCW en SZW stellen middels de regeling geld beschikbaar voor gemeenten om combinatiefunctionarissen aan te stellen. Het gaat hier om cofinanciering; gemeenten die deelnemen dragen 60% van de kosten bij, zelf en/of via lokale partners. 

De combinatiefunctionarissen kunnen ingezet worden in sport of in cultuur. Binnen de cultuursector noemen we een combinatiefunctionaris een cultuurcoach, in de sport een buurtsportcoach. Oorspronkelijk lag de nadruk in de regeling op de verbinding tussen sport en cultuur en het primair onderwijs, in het bijzonder de brede scholen. Met ingang van 2019 kunnen cultuurcoaches breder ingezet worden. (Voor buurtsportcoaches was dat al langer het geval).

Webinar Zicht op sport- en cultuurcoaches: monitoren en evalueren

Webinar Nieuwe kansen voor buurtsportcoaches en cultuurcoaches

Meer lezen

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer

Uw bericht kan gewijzigd worden door de beheerder
Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Josefiene Poll
Josefiene Poll
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,overheidsbeleid,zorg en welzijn
josefienepoll@lkca.nl
030 - 711 51 77
Bekijk alle experts
Gepubliceerd:
Deel dit artikel