Vernieuwd Kompas Cultuuronderwijs

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Voor interne cultuurcoördinatoren (icc’ers) die bezig zijn met een beleidsplan voor cultuuronderwijs, is er nu een geüpdatete versie van het Kompas Cultuuronderwijs. Daarmee kun je als team de culturele activiteiten van je school in kaart brengen.

Ook kun je alle activiteiten op en buiten school verzamelen en ordenen over de verschillende kunstdisciplines, erfgoed en projecten, voor de verschillende groepen.

Kompas voor snel overzicht

Wanneer het kompas is ingevuld, wordt een aantal dingen snel duidelijk:

  • in welke perioden in welke leerjaren heel veel of juist heel weinig gebeurt; 
  • welke disciplines niet of nauwelijks aan bod komen; 
  • wat structureel en wat incidenteel wordt aangeboden; 
  • of de activiteiten onderdeel zijn van een leerlijn;
  • wie belangrijke culturele partners zijn. 
Illustratie Kompas Cultuuronderwijs 2023

Visie

Het Kompas Cultuuronderwijs kun je op twee momenten inzetten: om een beeld te krijgen van de bestaande situatie of van de gewenste situatie. Het kompas kan dus als hulpmiddel worden gebruikt bij het ontwikkelen van je visie, door de vlakken te gebruiken als beeld voor de situatie die in de komende jaren moet worden gerealiseerd. Als je die fase hebt uitgewerkt, fotografeer je het kompas. Daarna vul je het kompas nog een keer in met de bestaande situatie. Ook daar maak je een foto van. Natuurlijk kun je ook andersom werken.

Als je beide foto’s naast elkaar legt, heb je in feite het fundament voor je beleidsplan cultuuronderwijs. Op de ene foto staat immers waar je nu staat en op de andere de situatie waar je naartoe wilt. Het beleidsplan moet beide situaties met elkaar verbinden. Als je samen met collega’s die beelden hebt gemaakt, is het vervolgens de taak van de cultuurcoördinator om die beelden te verwoorden in een visie en beleidsplan.

Overzicht op hoofdlijnen

Het Kompas Cultuuronderwijs biedt een overzicht op hoofdlijnen. Alleen de grotere activiteiten, meestal samen met een culturele partner uitgevoerd, worden in kaart gebracht. Dit overzicht dient als uitgangspunt om verder na te denken over inhoud en organisatie van cultuureducatie, of als stap in een traject over visie op cultuureducatie of cultuurbeleid. Ook een uitgebreide leerlijn kan een vervolgstap zijn.

Downloaden

Bestellen 

Wil je het Kompas Cultuuronderwijs en de handleiding in print ontvangen? Bestel de publicatie kosteloos.

LKCA probeert publicaties zo toegankelijk mogelijk aan te bieden. Neem contact met ons op bij ontoegankelijke informatie via info@lkca.nl.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 3.7 / 5. totaal 3

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (3)
Hedwig de Bruijn 23-03-2023

Goedendag,

Ik heb zojuist het Kompas Cultuuronderwijs besteld voor de ICC-ers in Oldenzaal. Hierboven staat dat het een geüpdatete versie betreft. Nu zie ik linksboven dat de publicatie van 2-9-2015 is. Kan ik uitgaan van een nieuwe versie zoals in de nieuwsbrief van het LKCA is vermeld?
Ik hoor graag.

Met vriendelijke groet,
Hedwig de Bruijn
Stichting CEPPO

reageer
Bert Schoones 24-03-2023

Beste Hedwig,
Je krijgt de geüpdatete versie geleverd. De datum linksboven was inderdaad verwarrend. Dat betroft de oorspronkelijke publicatie. Deze is inmiddels aangepast. Dank voor jouw signalering.
Vriendelijke groet, Bert

reageer
Hedwig de Bruijn 24-03-2023

Dag Bert,

Hartelijk dank voor je reaktie. Duidelijk!

Vriendelijke groet,
Hedwig

reageer
lotte van Campen 06-02-2023

Ik wil graag 6 kompassen bestellen voor mijn icc cursisten.
met vriendelijke groet, Lotte van Campen

reageer
Bert Schoones 07-02-2023

Beste Lotte,
Er wordt momenteel gewerkt aan de herziening van het kompas. We verwachten deze eind maart 2023 weer te kunnen aanbieden. In het artikel hierboven laten we weten als het kompas weer leverbaar is.
Vriendelijke groet, Bert

reageer
Kathy Alders 29-11-2020

Goedemiddag, ongeveer 2 weken geleden heb ik het kompas besteld voor onze school MKC Zeeburgereiland. Ik ben momenteel bezig met de cursus ICC via Mocca.
Ik zou graag willen weten wanneer ik het kompas kan verwachten. E.e.a. moet voorbereid worden voor de studiedag en voor het schrijven van het beleidsplan.

Ik hoor het graag.
Vriendelijke groeten,

Kathy Alders

reageer
30-11-2020

Hoi Kathy,
Vanwege het thuiswerken lopen bestellingen soms helaas wat vertraging op.
Ik ga de status van je bestelling checken!
Groeten, Ralf

reageer
30-11-2020

Hoi Kathy, je bestelling wordt deze week verstuurd!
Groeten, Ralf

reageer
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel