Workshopronde II

(voertaal Engels) 

Workshop 1: Professional musicianship by (Markku Kaikkonen and Tuulikki Laes)

Lees meer

Muziekcentrum Resonaari in Helsinki is een pionier in de ontwikkeling van inclusieve muziekpraktijken en heeft op basis van experiment en ervaring een eigen pedagogie en aanpak ontwikkeld. Voor veel van haar studenten is Resonaari de enige muziekschool met een specifiek aanbod dat soms zelfs leidt tot professioneel muzikaal vakmanschap. In deze workshop geven ze een kijkje in de Resonaarigroep waarbij de studenten gestimuleerd worden om professioneel muzikant te worden. Daarbij komen ook de onderwijspraktijken aan de orde die door de leraren van Resonaari zijn ontwikkeld.


Workshop 2: Utilising music technology within the orchestra (Jim Pinchen and Ben Bastin) 

Lees meer

Bij UP! Orchestra spelen allerlei jonge mensen met een drempel om muziek te leren. De groepen bestaan uit jongeren met leerstoornissen, lichamelijke handicaps, jongeren met psychische problemen, kinderen in de zorg en jonge vluchtelingen. Tijdens deze sessie demonstreren Jim Pinchen en UP! muziekleraar Ben Bastin een reeks technologieën die zijn gebruikt om jongeren te inspireren en te integreren in het orkest. Het is een praktische sessie waarbij je als deelnemer de mogelijkheid hebt om verschillende technologieën uit te proberen, variërend van iPads tot gebarengestuurde instrumenten. 


Workshop 3 DrakeLondon: The purpose of disabled art (Ben Lunn)

Lees meer

Deze workshop/discussie heeft een meer provocerend en filosofisch karakter waarbij de volgende vragen centraal staat: wat is het doel van kunst met een handicap? Wat is de bijdrage van gehandicapte kunstenaars/muzikanten aan het culturele landschap? Leveren we gelijkwaardige bijdragen aan het artistieke landschap? Waarom zelfs deze vragen stellen? Want zonder een landschap of een platform waar kunstenaars kunnen gedijen, waar leidt onderwijs dan toe? En ook: hoe kan het onderwijs deze ontwikkeling en verscheidenheid van het muzikale landschap gebruiken? 

Ben LunnBen Lunn is componist, dirigent en musicoloog. Als componist werkte hij samen met vooraanstaande ensembles en solisten in heel Europa, waaronder het Litouws nationaal symfonieorkest, Sofia Soloists, Rolf Hind, Tianyi Lu, Music Theatre Wales en N.A.M.E.S. ensemble. Als musicoloog richtte zijn onderzoek zich op de Oostzee, de Roemeense componist Horaţiu Rădulescu en het onderwerp compositie en handicap.


Workshop 4: presentatie en discussie (Ben Evans)

Lees meer

Wat moet ieder van ons veranderen om een meer inclusieve kunstomgeving te creëren? Hoe beïnvloedt de manier waarop kunstprofessionals denken over ‘beperkingen’ de ondersteuning van de gehandicapte kunstenaar? Maakt het verschil of we de gehandicapte artiest in de schijnwerpers zetten?

Vanuit zijn eigen visie op de contrasterende omgevingen voor gehandicapte doelgroepen en kunstenaars in heel Europa, onderzoekt Ben de uitdagingen voor ons allemaal: kunstenaars, producenten, leraren, culturele managers, financiers en beleidsmakers. Aan de hand van een aantal voorbeelden zal Ben illustreren culturele organisaties en professionals een rol kunnen spelen bij het verkleinen van de barrières voor mensen met een beperking. 

Ben EvansAls hoofd Arts & Disability van de British Council coördineert Ben Evans een internationaal project dat de verbinding maakt tussen gehandicapte kunstenaars en (culturele) organisaties, kunstfinanciers en beleidsmakers.  Dit omvat onder andere de website en de reguliere nieuwsbrief disabilityartsinternational.org / @DisArtsInt op Twitter.

De British Council is de internationale organisatie voor culturele relaties en onderwijskansen van het Verenigd Koninkrijk, en Ben leidt een groot trans-Europees project om internationale verbindingen tussen gehandicapte kunstenaars tot stand te brengen en verbanden te leggen tussen culturele organisaties, kunstfinanciers en beleidsmakers die de toegang tot kunst willen transformeren. mensen met een handicap als doelgroepen en artiesten.

britishcouncil.org