Samen Slim: Trainingen voor ondersteuners amateurkunst

Nieuwe data voor najaar 2023
Bijgewerkt op:
Deel dit artikel

LKCA biedt in de serie ‘Samen Slim’ drie trainingen aan voor ondersteuners die in hun werk veel te maken hebben met amateurkunstgroepen, en die graag zelf willen worden opgeleid tot cursusleider.

De training Samen Slim: Vernieuwen is gericht op amateurkunstondersteuner die amateurkunst-groepen in hun regio willen (leren) helpen bij de ontwikkeling van hun plannen en activiteiten.

Heb jij veel ideeën, maar wil je eigenlijk dat de groepen zelf op nieuwe ideeën komen? Hoe stimuleer je amateurkunstgroepen om hun vraagstukken zelf op een vernieuwende manier aan te pakken? Dan zijn vragen die tijdens deze training aan de orde komen.

Wat houdt de training in?

In deze training oefen je met creatieve en innovatieve tools en werkprocessen en pas je deze tegelijkertijd toe in je eigen werkpraktijk. Aan het einde van de training kan jij amateurkunstgroepen stimuleren om hun vraagstukken zelf aan te pakken en vernieuwende ideeën te bedenken. Zo kunnen de clubs beter inspelen op veranderingen en toekomstbestendiger zijn, bijvoorbeeld door te vernieuwen, verbreden of hun club toegankelijker te maken.

De training is ontwikkeld samen met lokale ondersteuners/cultuurmakelaars uit de provincie Overijssel, en maakt gebruik van creatieve en innovatieve denktechnieken en Design Thinking.

Wat biedt de training?

 • Creatieve en innovatieve tools, werkvormen en werkprocessen voor de ondersteuning van amateurkunstgroepen/ clubs/ initiatieven om hen te helpen bij het zelf aanpakken van eigen vraagstukken, het komen op eigen ideeën en oplossingen en het in de praktijk brengen van eerste acties.
 • Zelf ervaring opdoen en oefenen, met reflectie op implementatie in je eigen werkpraktijk.
 • Eigen creatieve bronnen aanspreken en repertoire uitbreiden. Hierin uitgedaagd worden.
 • Een deelnemersgroep met vergelijkbare functies, ondersteuning van cultuurclubs. Van elkaars werkpraktijk leren.

  Voor wie?

  LKCA stelt de training Samen Slim Vernieuwen gratis beschikbaar. Om mee te kunnen doen aan de training voldoe je aan de volgende voorwaarden:

 • Je ondersteunt vanuit je functie amateurkunstgroepen. Je hebt kennis, ervaring en affiniteit met amateurkunstgroepen en hun bestuurders.
 • Je hebt ervaring met het adviseren, begeleiden, ondersteunen en coachen van groepen.
 • Je hebt de intentie om (onderdelen uit) de training aan te bieden aan groepen in jouw regio.

  Praktisch

 • Deelnemers: 12-15 personen
 • Doelgroep: Lokale, provinciale en landelijke cultuurondersteuners
 • Locatie: LKCA, Lange Viestraat 365, Utrecht
 • Data: 30 oktober, 27 november 2023 en 22 januari 2024, steeds van 10.30-15.30 uur
 • Kosten: Gratis
 • Trainer: Nicole Stellingwerf, specialist Cultuurparticipatie, LKCA
 • Co-trainer: Matthijs Beerepoot, specialist Cultuurparticipatie, LKCA

  Heb je interesse om de training te volgen maar kun je niet op de geplande data? Geef dit dan door aan NicoleStellingwerf@lkca.nl. Dan krijg je bericht zodra een nieuwe training wordt gepland. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan houden we je automatisch op de hoogte van onze trainingen, bijeenkomsten en evenementen.

  Over de trainers

  Nicole Stellingwerf werkt sinds 2001 als Specialist Cultuurparticipatie bij LKCA, de landelijke organisatie voor cultuureducatie en -participatie. Ze is gespecialiseerd in het opzetten en uitvoeren van programma’s, projecten, workshops en trainingen in het werkveld van kunst en cultuur. Creativiteit en innovatie zijn de rode draden in haar werk als docent, maker, organisator, adviseur en Specialist Cultuurparticipatie. Nicole studeerde Management Culturele Instellingen en Theaterdocent/maker en volgde trainingen Stimuleren van Creativiteit en Innovatie, Design Thinking en Muzisch werken.

  Matthijs Beerepoot is sinds 2017 werkzaam als Specialist Cultuurparticipatie bij LKCA, met een focus op de ondersteuning van amateurkunstgroepen. Matthijs verzorgt onder andere de training tot cursusleider ‘Samen Slim Deelnemers Werven’, waarbij het afstemmen van het aanbod op de behoefte van de beoefenaars centraal staat. Ook is hij betrokken bij de verenigingsondersteuning in samenwerking met de Rabobank. Matthijs studeerde af aan de Universiteit Utrecht met een master Kunstbeleid en –management.

  Bekijk de andere trainingen

  Vond je dit artikel interessant?

  Gemiddelde 5 / 5. totaal 2

  Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

  Reacties (0)
  Bijgewerkt op:
  Deel dit artikel