Sociale veiligheid

Welke maatregelen zijn er nodig om de sociale veiligheid binnen de amateurkunstsector goed te regelen? 
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Diversiteit en inclusie

De Raad voor Cultuur stelt in haar adviesrapport over grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector dat het gebrek aan diversiteit en inclusie in de sector grensoverschrijdend gedrag in de vorm van discriminatie in de hand werkt. In haar reactie op het rapport onderschrijft staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media deze stelling en geeft ze aan de toepassing van de Code Diversiteit & Inclusie te stimuleren, ook in de amateurkunstsector.

Samen met netwerken en partners werkt de Code Diversiteit & Inclusie aan een gelijkwaardige en toegankelijke cultuursector. Werk actief en concreet aan diversiteit en inclusie binnen jouw culturele organisatie door de vijf stappen uit de Code te volgen.

Stap 1: Weet waar je staat
Meten is weten. Vul de online Scan Diversiteit & Inclusie en de Engelstalige Impliciete Associatie Test (IAT) in. Liever in het Nederlands? Doe de Nederlandstalige versie.
Stap 2: Integreer diversiteit en inclusie in je visie
Schets in de visie duidelijk in welk werkveld jouw organisatie actief is en hoe jullie tot de omgeving verhouden als het gaat om diversiteit en inclusie. 
Stap 3: Creëer commitment en draagvlak  
Laat zien dat je er mee bezig bent en spreek je uit welke stappen je hebt genomen en nog gaat zetten.
Stap 4: Maak een plan van aanpak
Formuleer voor de vier P’s (programma, publiek, personeel en partners) waar je nu staat, wat de gewenste situatie is en wat daarvoor nodig is.
Stap 5: Monitor en evalueer
Monitor de voortgang en resultaten en leg daar verantwoording over af. Wees open en deel de uitkomsten niet alleen met de organisatie, maar ook publiekelijk.

Meer over het stappenplan en de Code Diversiteit & Inclusie vind je op de site: www.codedi.nl.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4 / 5. totaal 1

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Lex 20-01-2024

Ik heb persoonlijk intimiderend en ontoegankelijk gedrag ervaren van onze dirigent jegens mijzelf én mijn vrouw die als gast aanwezig was tijdens een concert. Dit artikel biedt diverse aanknopingspunten om de kans op herhaling te verkleinen

reageer
Piet Roorda 23-01-2024

Hartelijk dank voor de reactie en vervelend om te horen dat je met grensoverschrijdend gedrag te maken hebt gehad. Het gesprek erover aan (kunnen) gaan is dan wezenlijk. Als dat moeilijk is, kan soms een amateurkunstkoepel of provinciale organisatie voor amateurkunst daarbij helpen of een vertrouwens(contact)persoon. In de muziek zijn de KNMO en Koornetwerk Nederland actief met nog een aantal andere bonden. Fijn om te lezen dat het artikel goede aanknopingspunten bevat voor verbetering.

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Piet Roorda (hij/hem/zijn)
Piet Roorda (hij/hem/zijn)
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: verenigingen
pietroorda@lkca.nl
030 711 51 31
Matthijs Beerepoot
Matthijs Beerepoot
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: verenigingen
matthijsbeerepoot@lkca.nl
030 711 51 84
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel