Sociale veiligheid

Welke maatregelen zijn er nodig om de sociale veiligheid binnen de amateurkunstsector goed te regelen? 
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Sociale veiligheid vraagt om blijvende aandacht

Als er geen meldingen zijn, betekent dat niet alle deelnemers en beoefenaars dan ook altijd sociale veiligheid ervaren. Het is belangrijk om daar regelmatig aandacht aan te besteden.

 • Praat erover, zet het onderwerp als bestuur op de agenda, ga met elkaar, kunstprofessionals, vrijwilligers, deelnemers, beoefenaars en ouders/begeleiders in gesprek over wat jullie grensoverschrijdend vinden. Vertel wat jullie als vereniging doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.
 • Doe onderzoek en breng de risico’s in kaart. Doe een anonieme enquête onder kunstprofessionals, vrijwilligers, deelnemers, beoefenaars en ouders/begeleiders. Vraag om ideeën voor het verbeteren van de sociale veiligheid in jouw organisatie.
 • Organiseer trainingen voor kunstprofessionals en vrijwilligers. Tijdens deze trainingen kunnen deelnemers leren wat zij kunnen doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen maar ook hoe ze een collega aan kunnen spreken op hun gedrag.
 • Organiseer een thema-avond waarin kunstprofessionals, vrijwilligers, deelnemers, beoefenaars en ouders/begeleiders uitleg krijgen over grensoverschrijdend gedrag, het herkennen van een slachtoffer en het melden van signalen.
 • Besteed aandacht aan sociale veiligheid op jullie website en in jullie nieuwsbrief, bijvoorbeeld door een interview met de vertrouwenscontactpersoon

  Vond je dit artikel interessant?

  Gemiddelde 4 / 5. totaal 1

  Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

  Reacties (1)
  Lex 20-01-2024

  Ik heb persoonlijk intimiderend en ontoegankelijk gedrag ervaren van onze dirigent jegens mijzelf én mijn vrouw die als gast aanwezig was tijdens een concert. Dit artikel biedt diverse aanknopingspunten om de kans op herhaling te verkleinen

  reageer
  Piet Roorda 23-01-2024

  Hartelijk dank voor de reactie en vervelend om te horen dat je met grensoverschrijdend gedrag te maken hebt gehad. Het gesprek erover aan (kunnen) gaan is dan wezenlijk. Als dat moeilijk is, kan soms een amateurkunstkoepel of provinciale organisatie voor amateurkunst daarbij helpen of een vertrouwens(contact)persoon. In de muziek zijn de KNMO en Koornetwerk Nederland actief met nog een aantal andere bonden. Fijn om te lezen dat het artikel goede aanknopingspunten bevat voor verbetering.

  reageer
  Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
  Piet Roorda (hij/hem/zijn)
  Piet Roorda (hij/hem/zijn)
  Functie: Specialist Cultuurparticipatie
  Expertise: verenigingen
  pietroorda@lkca.nl
  030 711 51 31
  Matthijs Beerepoot
  Matthijs Beerepoot
  Functie: Specialist Cultuurparticipatie
  Expertise: verenigingen
  matthijsbeerepoot@lkca.nl
  030 711 51 84
  Bekijk alle experts
  Bijgewerkt op:
  Gepubliceerd:
  Deel dit artikel