Cultuurcoaches

In deze leeswijzer vind je kennis en tips voor iedereen die betrokken is bij, of werkzaam is als, cultuurcoach. Hier vind je informatie over onder andere: de BRC, brede SPUK en ondersteuning van cultuurcoaches.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Cultuurcoaches, cultuurmakelaars, cultuurscouts en andere cultuurfuncties die verbindingen leggen tussen cultuur, onderwijs, sport, zorg en welzijn zijn van grote waarde voor de kwaliteit en toegankelijkheid van cultuureducatie en cultuurparticipatie.

Functieprofielen: welke rol past bij jou?  

De invulling van de rol ‘cultuurcoach’ komt tot stand op basis van lokale behoeften en doelstellingen. Welke verschillende rollen zijn er voor jou als cultuurcoach? Dat lees je in de publicatie ‘Bruggenbouwers in cultuur‘ (LKCA, 2022).

Een helder functieprofiel op basis van beroepsrollen laat de kracht van de functie zien én is kan worden gebruikt als een basis voor professionele ontwikkeling. LKCA heeft een test ontwikkeld die kan helpen bij het opstellen van een persoonlijk profiel. De test bestaat uit 41 vragen, en het invullen duurt ongeveer tien minuten. Hierna ontvang je je persoonlijke profiel in je mailbox. 

Mulier monitor en panel

Sinds 2019 voert het Mulier Instituut de landelijke Monitor Brede Regeling Combinatiefuncties uit, in opdracht van het ministerie van VWS. De meest actuele feiten en cijfers vind je op deze pagina.

Je kunt het volledige rapport (2022) hier lezen.

Ondersteuning Cultuurcoaches

De Vereniging Sport en Gemeenten, het Kenniscentrum Sport en LKCA verzorgen samen de landelijke ondersteuning van de combinatiefunctionarissen. LKCA heeft hierin de verantwoordelijkheid voor cultuurcoaches. Ben jij werkzaam als cultuurcoach? Voor vragen kun je bij ons terecht!

Onze contactpersoon voor cultuurcoaches is: Merit de Valk

Verder naar

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.8 / 5. totaal 5

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Victor van Haeren 12-10-2020

Beste mensen,
Met interesse heb ik het artikel gelezen. Bestaat de regeling Cultuurcoach nog? Kunnen daar aanvragen voor gedaan worden? We zijn n.l. met enkele zorginstellingen in gesprek om de competentieontwikkeling van cultuurcoaches in de zorg te borgen.
Hartelijke groet
Victor

reageer
13-10-2020

Beste Victor,
Gemeenten konden zich in 2018 voor vier jaar aanmelden voor de regeling. Gemeenten die dit gedaan hebben krijgen, op basis van matching, van 2019 tot en met 2023 geld voor combinatiefuncties (zie ook: https://sportindebuurt.nl/bestanden/Flyer_Nieuwe_kansen_LOS.pdf). Aanmelden kan nu dus niet meer. Wel zou je kunnen kijken of jouw gemeente deelneemt aan de regeling (https://www.waarstaatjegemeente.nl/dashboard/dashboard/uitvoering-brede-regeling-combinatiefuncties) en hoe het geld verdeeld is (en eventueel een gesprek voeren over de herverdeling van die gelden).
Verder wijs ik je nog graag op de volgende regeling: https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/25/samen-cultuurmaken. Wellicht dat die ook aanknopingspunten biedt voor wat jullie willen.
Succes en mocht je nog vragen hebben, mail gerust naar JosefienePoll@lkca.nl

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Merit de Valk
Merit de Valk
Functie: Specialist Beleid
Expertise: overheidsbeleid
meritdevalk@lkca.nl
06 26 21 22 44
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel