Kom Erbij! Met kunst en cultuur

Samenwerken om eenzaamheid te bestrijden

Omslag Kom erbij met kunst en cultuur
jaar
2019
uitgave
online/pdf
auteur(s)
Hugo van den Beld, Angela van Dijk, Ingrid Docter, Finn Minke

Hoe kunnen culturele en sociale professionals (en vrijwilligers) samenwerken om eenzaamheid te bestrijden? Deze handreiking biedt informatie om concreet aan de slag te gaan met culturele activiteiten in het sociaal domein.

Samenwerken tegen eenzaamheid 

De informatie in deze handreiking helpt culturele en sociale professionals om hun krachten te bundelen en kan ondersteuning bieden bij de vorming van lokale coalities tegen eenzaamheid. Wat komt er zoal aan de orde?

  • achtergrondinformatie over eenzaamheid;
  • een beschrijving van de werkzame elementen van kunst en cultuur;
  • de tien stappen voor succesvolle samenwerking tussen sociale en culturele partners;
  • en meer dan zeventig inspirerende praktijkvoorbeelden.

Gezamenlijke aanpak nodig

Eenzaamheid staat tegenwoordig meer dan ooit in de belangstelling. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich 'sterk eenzaam' en het ministerie van VWS heeft het meerjarige actieprogramma Eén tegen eenzaamheid in het leven geroepen. Daarin wordt een lokale aanpak ondersteund met de vorming van lokale coalities: gemeenten werken samen met bedrijven, sociale, maatschappelijke en culturele organisaties aan een duurzame, integrale aanpak tegen eenzaamheid. De komende jaren wordt in 380 Nederlandse gemeenten een lokale coalitie gevormd. Deze publicatie helpt samenwerkende partijen op weg

Praktijkervaringen en vakkennis

De informatie is gebaseerd op ervaringen met tientallen culturele interventies tijdens de Week tegen Eenzaamheid 2018, interviews en intervisie-bijeenkomsten met betrokkenen en vakkennis.

Dowload publicatie  (PDF)

 

Meer lezen