Kabinet, schep duidelijkheid voor het onderwijs. En alsjeblieft geen vervroegde kerstvakantie

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Dringend advies van Albert Barth aan het kabinet: introduceer niet een vervroegde kerstvakantie. Zet tijdens deze vierde coronagolf een heldere koers uit voor het onderwijs en laat de makers, de creatieven en het onderwijs niet schipperen. Houd rekening met het grote effect van maatregelen op de kinderen én op de creatieve makers.

Door Albert Barth

Foto: Kerst met Rikkie en Bruno, een voorstelling van Alice Ruijters en Angela de Rie

Op 26 november vindt weer een corona-persconferentie plaats. Het zou goed zijn als het kabinet duidelijkheid schept over hoe het in deze vierde opleving van het coronavirus wil omgaan met het onderwijs. Wij adviseren met klem niet een vervroegde kerstvakantie te introduceren. Dat zou grote invloed hebben op onze kinderen én grote consequenties voor de creatieve makers. In dit artikel bekijk ik het coronabeleid (ook) vanuit hun perspectief.

De plotselinge tweede lockdown, ruwweg een jaar geleden, was een ingrijpende gebeurtenis. Deze lockdown begon drie dagen voor de officiële kerstvakantie, waardoor veel activiteiten wegvielen. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor artiesten en creatieve makers. Zij worden veelal door scholen rond deze tijd ingehuurd om afsluitende activiteiten te organiseren.

Het is een traditie bij veel scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, om rond kerst een culturele activiteit in te huren. Vaak is dit een voorstelling, maar ook regelmatig een leuke afsluiter in de vorm van een theaterles, dansles of een andere kunstles, gegeven door een externe docent.

Als we alleen al kijken naar Kleinkunstig (dat kunsteducatie op locatie verzorgt voor het voortgezet onderwijs) en Grote Broer (kunsteducatie in het basisonderwijs), betekende het dat we door de vervroegde sluiting van scholen de afsluitende activiteiten voor zo’n 6000 kinderen moesten annuleren. Hierbij waren zo’n 150 freelancers betrokken. Ook in de weken ervoor was er veel onrust. Want met een persconferentie op stapel, kiezen scholen ervoor om alvast op voorhand activiteiten te annuleren.

Uit een kleine steekproef bij de artiesten van de platformen Kindertheater.nl en Kunsteducatie.nl, blijkt het om grote bedragen te gaan voor deze theatermakers: Voor Tijl Damen, betekende het alleen al in die weken voor kerst een inkomstenverlies van 4500 euro. Theatercompagnie Alice verloor in de weken voor kerst door alle onzekerheden zeker 13 boekingen, wat ongeveer een omzet was van 4000 euro.

Slagroom op de taart

Sinds de persconferentie van 12 november 2021 zien we opnieuw terughoudendheid bij scholen. Op onze platformen Kindertheater.nl en Kunsteducatie.nl zien we een duidelijke afname van het aantal aanvragen en boekingen van artiesten en makers. We worden sinds afgelopen week regelmatig gebeld, door artiesten en makers die geconfronteerd worden met veel annuleringen van voorstellingen. Dit betekent voor hen opnieuw een fors inkomensverlies. Juist de laatste week van het jaar, net voor de vakantie, kunnen artiesten en makers rekenen op een aantal leuke klussen die nog even de slagroom op de taart geven. Zeker dit jaar is dat een super welkome aanvulling op gemiste inkomsten.

En natuurlijk is een vervroegde kerstvakantie voor de leerlingen zelf ook niet aan te raden. De week voor kerst is de periode waarin het jaar wordt afgesloten met voorstellingen, kerstmusicals, samenkomsten en kunstworkshops. De laatste week van het jaar, met alle leerlingen samen op school, is een week waarin de onderlinge band bevestigd wordt. De scholen gedurende juist deze paar dagen sluiten, heeft een wel erg groot effect op de leerlingen.

Een verlengde kerstvakantie is wel een goede optie. Daarmee ontneem je kinderen en jongeren niet het toetje van het jaar: een verbindende (feest)week voor kerst. Ook blijft de schade voor de makers en de creatieven met een verlengde kerstvakantie veel meer beperkt.


Bij deze roep ik de overheid op een duidelijke lijn te kiezen voor het onderwijs.

  • Laat snel weten of er een verlengde kerstvakantie komt. En zo ja, kies voor een verlenging na de vakantie. Kies niet voor een vervroegde kerstvakantie.  
  • Laat weten wat het stappenplan wordt. Zet een heldere, duidelijke koers uit voor het onderwijs. Laat ons, de makers, de creatieven en het onderwijs niet schipperen.
  • Geef ons steun op maat. Kunstenaars en makers verdienen met dalen en pieken. Als de pieken eruit gehaald worden, dan zijn de dalen soms te zwaar om te dragen.

Kortom: laat de week voor kerst dit jaar alsjeblieft weer een feest zijn voor kinderen & makers!

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 5

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel