Amateurkunstondersteuning vanuit Rabo ClubSupport

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

LKCA ondersteunt samen met Rabobank en NOC*NSF het verenigingsleven in zowel cultuur als sport. Samen werken we aan toekomstbestendige en maatschappelijk betrokken verenigingen en stichtingen. We bundelen onze krachten onder de noemer ‘Rabo ClubSupport’.

Rabo ClubSupport

Amateurkunstorganisaties kunnen door de Rabobank geholpen worden. Deze ondersteuning op maat is gericht op het sterker en toekomstbestendiger maken van het verenigingsleven in zowel de cultuur- als sportsector. Thema’s zijn bijvoorbeeld het vergroten van de maatschappelijke impact, vrijwilligers- of ledenwerving, duurzaamheid of het financieel of organisatorisch versterken van de club. Naast LKCA is NOC*NSF betrokken vanuit de sport.

De ondersteuning vanuit Rabo ClubSupport gebeurt zowel door 1-op-1 begeleiding op maat, als door inspiratiebijeenkomsten, masterclasses en workshops.

Inspiratiebijeenkomsten, masterclasses en workshops

Vanuit lokale Rabobanken worden er veel inspiratiebijeenkomsten georganiseerd. Zo’n inspiratiebijeenkomst is erop gericht om de lokale verenigingen en stichtingen (zowel sport als cultuur) samen te brengen en uitwisseling van ideeën en goede voorbeelden te stimuleren. Verenigingen worden geïnspireerd om hun maatschappelijke impact te vergroten, samen te werken en te kijken hoe andere verenigingen met vergelijkbare uitdagingen omgaan. Alleen aanwezigheid op de inspiratieavond is al een aanrader!

Na de inspiratiebijeenkomst volgen er masterclasses en workshops, gericht op onderwerpen als vrijwilligersbeleid, financiering, ledenwerving of jongeren.

1-op-1 begeleiding op maat

Op de inspiratiebijeenkomsten nodigt de Rabobank de amateurkunstgroepen ook uit om hun ambitie of hulpbehoefte te delen. Dit kan bijvoorbeeld een pitch of uitleg zijn waarin de hulpvraag wordt beschreven. De begeleiding gebeurt niet door Rabobankmedewerkers, maar door gespecialiseerde ‘procesbegeleiders’ uit zowel de sport- als cultuursector. Dit gebeurt in een aantal sessies, waarbij de club/organisatie zal worden begeleid in hun zoektocht naar de beste vervolgstappen voor hun uitdaging of ambitie.

Bij de 1-op-1 begeleiding kun je denken aan onderwerpen als:

  • Hoe bind en behoud ik meer vrijwilligers?
  • Hoe kan ik beter samenwerken met de andere verenigingen in mijn wijk?
  • Hoe kom ik tot een goed sponsorplan?
  • Hoe bereik en betrek ik jongeren beter bij mijn amateurkunstgroep?
  • Hoe zorg ik dat we over 10 jaar sterker zijn dan nu?

Bekijk ook deze voorbeeldpitches van amateurkunstorganisaties die door de lokale Rabobanken werden geselecteerd voor 1-op-1 begeleiding:

  • Drie Espelse verenigingen vragen in een PowerPoint presentatie om hulp bij de opzet van een duurzame samenwerkingsstructuur;
  • St. Kristal Samen Leven laat in hun pitch-filmpje zien dat ze op zoek zijn naar meer bekendheid en het verbinden van bedrijven en organisaties;
  • City of Wesopia zoekt ondersteuning bij het financieel en organisatorisch toekomstbestendig maken van hun theater;
  • ProPodium is het nieuwe talentontwikkelingsprogramma van Theater ’t Mozaïek. In een filmpje geven ze een rondleiding langs enkele talenten en vragen ze om ondersteuning.

Hier vind je meer informatie over de thema’s en details van de masterclasses, workshops en 1-op-1 begeleiding.

Stemcampagne 2023

Amateurkunstgroepen kunnen zich nog tot en met 22 augustus 2023 inschrijven voor de Rabo ClubSupport Stemcampagne. Voor Rabo ClubSupport Ondersteuning kunnen clubs zich het hele jaar door aanmelden.

Meld jouw amateurkunstgroep aan voor ondersteuning!

Heeft jouw amateurkunstgroep een hulpvraag, of heb je structurele begeleiding of advies nodig? Bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming, vrijwilligersbehoud of ledenbinding?

Jongeren

In samenwerking met LKCA en Kunstbende zet Rabobank zich ook in om jongeren beter te bereiken en te betrekken bij het cultuuraanbod. Daarover kun je alles terugvinden op de pagina ‘Hoe bereik je jongeren?’.

FAQ

Laat de Rabobank in jouw regio weten dat je geïnteresseerd bent! Dat kan door persoonlijk contact te zoeken, of door via dit formulier aan te geven wat er speelt bij jouw organisatie. Ook als je geen contact zoekt met de Rabobank is de kans overigens groot dat je uitgenodigd zult worden wanneer zij een inspiratiebijeenkomst organiseren. Leer hier ook de tips voor hoe jouw amateurkunstgroep kan meedoen met Rabo ClubSupport.
De betrokkenheid van lokale partijen of cultuurcoaches is altijd meer dan welkom. Dit is zowel waardevol voor het meedenken over welke thema’s spelen in jouw regio, als voor de betrokkenheid bij de inspiratieavond en procesbegeleiding. Mail Matthijs Beerepoot als jij graag benaderd wil worden als contactpersoon.
Dit kan per lokale Rabobank verschillen. Vaak kiest een bank ervoor om de inspiratie-bijeenkomsten toegankelijk te maken voor iedereen, terwijl de 1-op-1 begeleiding zich richt op organisaties die bankieren bij Rabobank.
Er zijn veel organisaties waar je terecht kunt met hulpvragen over amateurkunst. Bijvoorbeeld lokale cultuurcoaches, of landelijke koepels die zich richten op jouw kunstdiscipline. Kijk op deze kaart om te kijken wat er zich in jouw regio of discipline bevindt!
Matthijs Beerepoot denkt graag met je verder. Stuur vooral even een mailtje!

Meer weten?

Wil jij als lokale partner graag betrokken zijn bij Rabobank verenigingsondersteuning, of wil je meer informatie? Mail dan even naar Matthijs Beerepoot.

Meer informatie kun je vinden op de pagina’s van onze partners Rabobank en NOC*NSF.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 3

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Matthijs Beerepoot
Matthijs Beerepoot
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: verenigingen
matthijsbeerepoot@lkca.nl
030 711 51 84
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel