Cultuureducatie evalueren met Evi

Zicht en grip op cultuureducatie
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Evi is een instrument waarmee basisscholen cultuureducatie kunnen evalueren. Door te werken met dit instrument versterken ze de ontwikkeling en borging van cultuureducatie op hun school. Via LKCA bieden penvoerders van Cultuureducatie met Kwaliteit uit verschillende provincies, steden of regio’s Evi aan de scholen in hun werkgebied aan.

Niet alleen ondersteunt Evi bij het verankeren van cultuureducatie, het is ook een instrument voor monitoring. Scholen die Evi invullen, stellen hun dossiers beschikbaar aan een Evi-kennispartner, een universiteit, die de dossiers in opdracht van de betreffende penvoerder analyseert. Dit leidt tot een geanonimiseerde rapportage die de penvoerder inzicht geeft in de stand van zaken van cultuureducatie op scholen. Op deze manier kunnen de inspanningen van scholen, penvoerders, beleidsmakers en andere betrokkenen op dit vlak zowel lokaal als landelijk zichtbaar gemaakt worden. En kan iedereen van elkaar leren.

Je vindt Evi hier: www.evi2.nl

Wat heeft Evi te bieden? 

  • zicht en grip op het proces van kwaliteitsverbetering van cultuureducatie; 
  • inzicht in de stappen die in dit proces zijn gezet, in kwaliteit en knelpunten, ontwikkelbehoeften en ondersteuningsvragen; 
  • een dynamisch en duidelijk groeimodel, concrete handvatten voor koersbepaling en actie; 
  • een gespreksinstrument dat scholen zowel intern (met het team) als extern (met culturele instellingen, andere scholen of de inspectie) kunnen gebruiken; 
  • een koppeling met lokale adviseurs. 

Aan de slag met Evi 

Per 2021 stellen wij het instrument kosteloos en op maat beschikbaar aan alle penvoerders van Cultuureducatie met Kwaliteit. Elke penvoerder die met het instrument werkt, heeft in het systeem zijn eigen omgeving met eigen logo en een vragenlijst voor de eigen scholen. Behalve de kernvragen, die voor alle scholen gelijk is, bevat de lijst desgewenst drie vragen op maat. Ook is er een link naar de eigen adviseurs en eventueel andere relevante informatie zoals scholingsaanbod. Penvoerders kunnen Evi vervolgens kosteloos beschikbaar stellen aan de scholen in hun werkgebied. 

Interesse in Evi? 

Wil je werken met Evi ? Neem dan contact op met Zoë Zernitz (zie contactgegevens onderaan dit artikel) voor het afsluiten van een gebruikersovereenkomst met de ontwikkelgroep en het op maat maken van het systeem.

Evi kennispartners

Een consortium van universiteiten is bij het project betrokken om in opdracht van penvoerders geanonimiseerde data-analyses uit te voeren. Gebruik van Evi  is kosteloos, maar penvoerders betalen wel voor de data analyse door een universiteit. Reken hiervoor met een bedrag van € 80 per school . De volgende universiteiten zijn Evi-kennispartner:

Rijksuniversiteit Groningen
contactpersoon: Barend van Heusden
e-mail: b.p.van.heusden@rug.nl

Universiteit Utrecht
contactpersoon: Toine Minnaert
e-mail: a.j.c.minnaert@uu.nl

Erasmus Universiteit Rotterdam
contactpersoon: Koen van Eijk, Fianne Konings
e-mail: vaneijck@eshcc.eur.nl, konings@eshcc.eur.nl

Open Universiteit
contactpersoon: Pieter de Bruijn
e-mail: Pieter.deBruijn@ou.nl

Radboud Universiteit Nijmegen
Contactpersoon: Edwin van Meerkerk
e-mail: e.vanmeerkerk@let.ru.nl

Maastricht University
contactpersoon: Joop de Jong
e-mail: j.dejong@maastrichtuniversity.nl

ICLON/Universiteit Leiden
contactpersoon: Jacqueline Hoornweg
e-mail: hoornweg@iclon.leidenuniv.nl

logo's kennispartners Evi

Evi (versie 2.0) is ontwikkeld door Stichting Kunst & Cultuur, Compenta, KCR Rotterdam, Kunst-loc Brabant, Plein C, Cultuur Educatief Collectief en Vereniging CultuurProfielScholen PO, op initiatief van LKCA en met een financiële bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

De volgende organisaties bieden Evi aan:

Evi gebruikers logo's

Meer informatie

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.7 / 5. totaal 3

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Zoë Zernitz
Zoë Zernitz
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,primair onderwijs
zoezernitz@lkca.nl
030 - 711 51 87
Bekijk alle experts
Gepubliceerd:
Deel dit artikel