Cultuureducatie evalueren met Evi 2.0

Zicht en grip op cultuureducatie
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Evi 2.0 is een instrument waarmee basisscholen cultuureducatie kunnen evalueren. Door te werken met dit instrument, versterken ze de ontwikkeling en borging van cultuureducatie op hun school. 

Niet alleen ondersteunt Evi 2.0 bij het verankeren van cultuureducatie, het is ook een instrument voor monitoring. Scholen die Evi 2.0 invullen, stellen hun dossiers beschikbaar aan een Evi-kennispartner, een universiteit, die de dossiers in opdracht van de betreffende penvoerder analyseert. Dit leidt tot een geanonimiseerde rapportage die de penvoerder inzicht geeft in de stand van zaken van cultuureducatie op scholen. Op deze manier kunnen de inspanningen van scholen, penvoerders, beleidsmakers en andere betrokkenen op dit vlak zowel lokaal als landelijk zichtbaar gemaakt worden. En kan iedereen van elkaar leren. 

Wat heeft Evi 2.0 te bieden? 

  • zicht en grip op het proces van kwaliteitsverbetering van cultuureducatie; 
  • inzicht in de stappen die in dit proces zijn gezet, in kwaliteit en knelpunten, ontwikkelbehoeften en ondersteuningsvragen; 
  • een dynamisch en duidelijk groeimodel, concrete handvatten voor koersbepaling en actie; 
  • een gespreksinstrument dat scholen zowel intern (met het team) als extern (met culturele instellingen, andere scholen of de inspectie) kunnen gebruiken; 
  • een koppeling met lokale adviseurs. 

Aan de slag met Evi 2.0 

Per 2021 stellen wij het instrument kosteloos en op maat beschikbaar aan alle penvoerders van Cultuureducatie met Kwaliteit. Elke penvoerder die met het instrument werkt, heeft in het systeem zijn eigen omgeving met eigen logo en een vragenlijst voor de eigen scholen. Behalve de kernvragen, die voor alle scholen gelijk is, bevat de lijst desgewenst drie vragen op maat. Ook is er een link naar de eigen adviseurs en eventueel andere relevante informatie zoals scholingsaanbod. Penvoerders kunnen Evi 2.0 vervolgens kosteloos beschikbaar stellen aan de scholen in hun werkgebied. 

Interesse in Evi 2.0? 

Wil je werken met Evi 2.0? Neem dan contact op met Zoë Zernitz (zie contactgegevens onderaan dit artikel) voor het afsluiten van een gebruikersovereenkomst met de ontwikkelgroep en het op maat maken van het systeem. Als je dit doet voor 1 december 2020, kun je Evi 2.0 vanaf het voorjaar van 2021 gebruiken. 

Een consortium van universiteiten is bij het project betrokken om voor penvoerders geanonimiseerde data-analyses uit te voeren. Gebruik van Evi 2.0 is kosteloos, maar penvoerders betalen wel voor een analyse door een universiteit. Reken hiervoor met een bedrag van € 80 per school voor een uitgebreide analyse. 

Evi 2.0 is ontwikkeld door Stichting Kunst & Cultuur, Compenta, Kunstloc Brabant, KCR, Plein C, de Vereniging CultuurprofielScholen PO (VCPS-PO) en Titia Lefers van der Zande (CEC).  

Meer informatie

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.7 / 5. totaal 3

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Zoë Zernitz
Zoë Zernitz
Functie: Specialist Onderzoek
Expertise: onderzoek,primair onderwijs
zoezernitz@lkca.nl
030 - 711 51 87
Bekijk alle experts
Gepubliceerd:
Deel dit artikel