Cultuurkrant – 2021, nummer 3

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
In dit nummer van de Cultuurkrant veel aandacht voor amateurkunstverenigingen, die wel wat extra steun kunnen gebruiken. En: interviews met Ruth van de Putte (hoofd educatie Residentie Orkest), docent en programmamaker Karim Amghar en met Martien Langman en Paul Knieriem van de Toneelmakerij.

(lees verder onder de afbeelding)

Foto: Residentie Orkest

In deze Cultuurkrant:

  • Een interview met programmamaker en docent Karim Amghar over kansenongelijkheid en het belang van cultuureducatie. Zijn advies aan het onderwijs: zet rolmodellen uit de kunst- en cultuurwereld in tegen kansenongelijkheid.
  • De uitgesproken opvattingen van Ruth van de Putte (hoofd educatie van het Residentie Orkest) over cultuureducatie. ‘Cultuur wordt gezien als luxegoed’, zegt ze. ‘Ik zie nog niet genoeg veranderen.’
  • Dringende oproep van Ronald Kox en Marlies Tal (LKCA): bestuurders, investeer nu in kunst en cultuur voor de jeugd!
  • Veel aandacht voor amateurkunstverenigingen: de niet te onderschatten rol van vrijwilligers die ervoor zorgen dat zelfs in coronatijd de amateurkunstverenigingen bleven draaien. Maar ook: de toenemende kwetsbaarheid van verenigingen, die minder leden aan zich weten te binden, én de ambitieuze plannen om ze te versterken. In de krant lees je alles over het voorstel ter versterking van de amateurkunst dat nog deze maand wordt gepresenteerd.
  • Hoe zet je een aansprekend educatief theaterprogramma neer? Een groot interview met Paul Knieriem en Martien Langman van jeugdgezelschap de Toneelmakerij. Knieriem: ‘We nemen ons publiek heel serieus en gaan nooit door de knieën.’
  • 47 procent van de volwassenen gaf vorig jaar aan eenzaam te zijn. Kunstenaars en organisaties uit de zorg- en welzijnssector werken samen om dit maatschappelijke probleem te bestrijden. In Houten en West-Brabant werden successen geboekt die smaken naar meer.
  • Bij thema’s als kolonisatie en roofkunst zijn musea en hun rondleiders eigenlijk nooit neutraal. Stefanie van Gemert onderzocht hoe je hier als rondleider of educator het beste mee om kunt gaan.

Neem een gratis abonnement

Neem een abonnement en ontvang voortaan de Cultuurkrant gratis in je brievenbus!
Gezien de huidige omstandigheden, kan het iets langer duren voordat je de krant in de bus hebt.

Adres gewijzigd?

Geef dat door via een mailtje aan cultuurkrantnl@lkca.nl.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 3

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel