Mark, spreek je alsjeblieft uit over onze kunstbeoefening!

Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Lieve Mark,

Het is al bijna vier jaar geleden: jij speelde piano in Den Haag Centraal. Een mooi beeld. In Den Haag wordt al weinig over kunst gepraat, áls het erover gaat, gaat het vaak over kijken naar kunst. De Nederlander als kunstconsument. Maar die 6,4 miljoen Nederlanders die zelf kunst maken, die vergeten we vaak. Maar daar was jij: één van ons!

Diezelfde 6,4 miljoen Nederlanders, en vooral die bijna 2,5 miljoen die hun kunst in een groep uitvoeren, hebben de afgelopen weken tevergeefs naar jou geluisterd en nagenoeg tevergeefs gezocht op rijksoverheid.nl: over kunstbeoefening laat het kabinet zich vooralsnog niet uit. Dat is raar, als je bedenkt om welke aantallen mensen het gaat. Kunstbeoefening is bepaald geen marginale bezigheid in dit land. Daarom vragen we jou je erover uit te spreken.

Fotografie: ©Paul van der Veer

Want al die bandjes, dansgroepen, koren, orkesten, theatergroepen, musicalklassen en dergelijke: die hebben na elke persconferentie geen idee waar ze aan toe zijn. Nu zijn we creatief en zelfredzaam, dus stellen we elkaar vragen op social media en bellen zelf met instanties om duidelijkheid te krijgen. Maar die duidelijkheid komt maar beperkt.

Inmiddels zijn er lokale verschillen ontstaan: gemeenten die activiteiten toestaan en gemeenten die dat niet doen. Soms in dezelfde regio, waardoor een organisatie in het ene dorp wel aan de slag kan en in het andere niet.
Dat is nog tot daar aan toe. Lokaal maatwerk is op zich een mooi gegeven. Maar wat steekt, is het totale gebrek aan aandacht en bewustzijn. Jij weet persoonlijk heel goed wat muziek maken voor je betekent. Het is bovendien al lang bewezen hoe belangrijk kunstbeoefening is voor mensen. De Wereldgezondheidsorganisatie pleitte voor meer investeren in kunst, omdat het goed is voor de gezondheid. Dat lijkt me in deze tijd van cruciaal belang. Gezond zijn is namelijk niet hetzelfde als geen corona hebben. Het gaat over meedoen, over zingeving, over mentaal welbevinden. Dat staat onder druk als je allemaal thuis zit en de deur niet uit mag.

Fotografie: ©Lilian-van-Rooij (MENSJA)

In je laatste persconferentie riep je mensen op om het geld van hun vliegticket niet terug te vragen ‘omdat je ook je saxofoonleraar doorbetaalt terwijl die faciliteiten niet beschikbaar zijn’. Het is tot nu toe de enige keer dat je blijk gaf van bewustzijn van dit deel van ons leven. Maar hoe misplaatst was het. Veel saxofoonleraren hebben zich supersnel aangepast en geven online les. Eén-op-één les bleek in een Tweede Kamerdebat met minister van Engelshoven ineens gewoon toegestaan, dus die leraar is inmiddels misschien weer gewoon aan het werk. Hij weet daarbij overigens niet hoeveel risico dat geeft, want over blaasmuziek en zingen is nog veel onduidelijkheid als het gaat over het verspreidingsrisico via aerosolen. De docent kan ondertussen al tijden niet aan de gang met het orkest of ensemble waar hij normaal mee werkt en heeft vele concerten gemist. Zijn toch al beperkte inkomsten zijn dus flink teruggelopen. Misschien valt hij bovendien buiten de boot bij alle regelingen, omdat hij een hybride praktijk heeft.

Lieve Mark, we snappen echt dat niet alles kan en dat we allemaal offers moeten brengen. Maar wat we niet snappen, is dat jij elke persconferentie wel iets over ons sporten zegt, en niet over onze kunst. We willen gewoon van je horen wat we wel en niet mogen. Deze week maak je meer bekend over de situatie vanaf 1 juni.

We rekenen op je!

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4.5 / 5. totaal 90

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (16)
Cornelis oosters 20-05-2020

De bede heeft gewerkt: de MinPres heeft de beoefening één keer genoemd. Het begin is er.

reageer
Len Cornelissen 20-05-2020

Beste Sanne@nicholasso.nl,

Een terechte en zinnige en broodnodige oproep! Helaas is hier gisteren nog iets over gemeld. LKCA kan als grote koepel met de ministers in gesprek. Doe dat!
Heel veel succes, Len Cornelissen

reageer
Sanne Scholten 20-05-2020

Niets over gemeld, maar op de site van de rijksoverheid gelukkig wel veel meer aandacht voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Dus in die zin wel effect. Vandaag (20 mei) verschijnt het geupdate overzicht op onze site: https://www.lkca.nl/artikel/wat-mag-wel-en-niet-voor-cultuureducatie-en-cultuurparticipatie/
Wezijn geen koepel, maar we gaan zeker in gesprek! Dank voor je bericht.

reageer
Annelies Bergisch 20-05-2020

Mee eens!

reageer
Christane Gerretsen 19-05-2020

Als de volksgezondheid op één staat, dan is héél raar dat hier absolute stilte wordt betracht. Kunst is een cruciale levensbehoefte. Niet alleen professioneel maar ook voor amateurs. In dit geval is geen bericht zeker geen goed bericht: geef duidelijkheid en daarmee perspectief. Dat is het minste wat we mogen verwachten. Waarom is dit geen petitie? Ik zou tekenen!

reageer
Sanne Scholten 20-05-2020

Petitie had ook gekund. Het had gelukkig wel al effect: weliswaar niet in de persconferentie, maar op de site van de overheid is nu veel meer duidelijk over cultuureducatie en culturparticipatie, dus we gaan in elk geval vooruit!

reageer
Harry Coppers 19-05-2020

Muziek maken ontwikkelt je verstand

reageer
Yvonne Soulier 19-05-2020

Onderzoek hiernaar is in Nederland net gestart. Waarom wordt er dan niet gekeken naar resultaten van een onderzoek dat in Duitsland al afgerond is?
Waarom wordt er verwacht dat Mark alle antwoorden heeft?
Waarom zoeken we niet zelf naar oplossingen? Bericht over het onderzoek:
https://www.marktplaatrhttps://www.kath.ch/newsd/infektionsrisiko-beim-chorsingen-begrenzt/?fbclid=IwAR1MFMPrc1ee-jxr4gY5GMRTzZAXj8WIio--cYQnY7a2tfrAeJXLbDD-2LA

reageer
Sanne Scholten 20-05-2020

Mark hoeft natuurlijk niet alle antwoorden te geven. Maar hij bepaalt wel wat er wel en niet mag in dit land, dus we kunnen ook niet zonder hem. Gelukkig is er per 1 juni meer duidelijkheid!

reageer
Henk Doeke Odinga 19-05-2020

Eens met bovenstaande

reageer
Henk Bomhof 19-05-2020

Uit het hart gegrepen. Mis het elke dag.

reageer
Kwint 19-05-2020

Uit het hart gegrepen

reageer
Brunhilde Kuijper 19-05-2020

We willen unisono klinken en hebben een eenduidig antwoord en beleid nodig
Wees zuinig op kunst en cultuur
Het brengt schoonheid, verlichting, ontspanning, troost
Het maakt het beste in mensen los in een tijd dat alles verloren lijkt te
gaan

reageer
Pim van Geffen 19-05-2020

De waarde van een Van Gogh druk je toch ook niet uit in verf, penseel, doeken uurloon?

reageer
Els 19-05-2020

Zelfs over het wel of niet 1 op 1 muziekles mogen geven is per gemeente verschil. Duidelijkheid vanuit Den Haag zou erg fijn zijn.

reageer
Frans Vliegen 18-05-2020

We gaan buiten repeteren

reageer
Martin Mulder 18-05-2020

Helemaal eens met artikel

reageer
Patrick Voshol 18-05-2020

Ik ben vorige week weer begonnen met face to face lessen ipv via de video.
Wat een heerlijkheid. Nu nog samenspelen met het orkest. Kom op Mark, denk ook aan ons muzikanten.

reageer
Annette den Hartog 18-05-2020

Wil weer muziekles geven en met de band spelen.

reageer
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel