Zure bommen & bonbons

Het eerste handboek voor theater maken met mensen met een beperking

materiaal
boek
auteur(s)
A. Purmer; C. Stolp
uitgever(s)
Kiem Kunst
jaar van uitgave
2018
pagina's
143 p.
illustratie
illustraties
begeleidend materiaal
kaartenset
isbn
9789082935103

Deze theatermethodiek van Kiem Kunst geeft praktische handvatten, leerlijnen, spelopdrachten en presentatievormen voor theater maken met mensen met een verstandelijke beperking. Het is bedoeld voor mensen die wel een opleiding binnen het sociale domein, maar geen drama- of theateropleiding hebben gevolgd. De methode is gebaseerd op de kernwaarden: empowerment, verbinding en inclusie.

Methodiek in vijf stappen

De methodiek bestaat uit vijf stappen. Elk hoofdstuk (stap) bestaat uit een theoretisch kader waarbij de lezer wordt meegenomen in de Kiem Theater methodiek aan de hand van praktijkvoorbeelden. Daarnaast bestaat elk hoofdstuk uit opdrachten die op verschillende niveaus kunnen worden uitgevoerd.

  • Stap 1 het creëren van de juiste randvoorwaarden
  • Stap 2 het verzamelen van persoonlijke verhalen
  • Stap 3 het ontwikkelen van spelvaardigheden
  • Stap 4 presenteren - de weg naar het podium
  • Stap 5 reflecteren en nieuwe plannen maken

De bijbehorende kaartenset is een hulpmiddel om mee de vloer op te gaan. Het helpt de begeleider nog meer uit de spelopdrachten te halen en de acteurs te prikkelen.

Kiem Kunst

Kiem Kunst is een sociaal-culturele onderneming van de schrijvers/theatermakers Anke Purmer en Cara Stolp. Zij bieden ondersteuning in het opzetten en uitvoeren van kunstzinnige projecten met mensen met een beperking.

Te bestellen bij Kiem Kunst
Lees ook het artikel op Cultureel Kapitaal over deze methodiek

Trefwoorden

- theater - mensen met een beperking - verstandelijke beperking - sociaal domein - methodiek - praktijk - onderwijsmethoden - onderwijsmethoden (vorm)