Lucien Kembel reikt juryprijs De Kunst van het Ontwerpen 2023 uit

Wie heeft het meest innovatieve of prikkelende kunsteducatieve ontwerp?
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Studenten bewust maken van victim blaming, beeldende kunst voor jonge kinderen, een onderzoek naar de mogelijkheden van AI en een initiatief dat kunst naar ouderen brengt. Op 22 september vond de prijsuitreiking van De Kunst van het Ontwerpen weer plaats, met Lucien Kembel (directeur-bestuurder LKCA) als juryvoorzitter.

De Kunst van het Ontwerpen vond plaats op 22 september. De prijs gaat naar het meest innovatieve of prikkelende kunsteducatieve ontwerp, gemaakt door aankomende kunstdocenten. Dit jaar organiseerde ArtEZ de dag, onder leiding van het Kunstvakdocentenoverleg (KVDO). In dit artikel lees je welke plannen een prijs in ontvangst mochten nemen.

Inzendingen

De jury, onder voorzitterschap van Lucien Kembel (directeur-bestuurder LKCA), beoordeelde 23 ingestuurde ontwerpplannen. Zowel master- als bachelorstudenten stuurden ontwerpen op in de kunstdisciplines dans, muziek, theater en beeldende kunst. Het viel de jury op dat steeds meer studenten hun onderwerpen koppelen aan onderzoek. Dat vinden ze een positieve ontwikkeling.

Uiteindelijk zijn er acht studenten genomineerd, waarvan zes bachelorstudenten en twee masterstudenten. Vijf van hen zijn ook genomineerd voor de Guts&Glory Challenge.

Project Proefkonijn

Het ontwerpplan ‘Project Proefkonijn’ van Rosalinde Malkenhorst en Benjamin Schermer won de prijs voor bachelorstudenten. Zij komen van de Willem de Kooning Academie, richting docent beeldende kunst en vormgeving.

Volgens de jury heeft dit ontwerpplan een mooi uitgangspunt over één-op-ééngesprekken met ouderen. Het project is ontwikkeld met en door ouderen, vanuit het idee dat in ieder mens een kunstenaar schuilt. Door te investeren in meerdere persoonlijke bezoeken, krijgen de ouderen de mogelijkheid voor het echt relevant werk te maken.

Winnaar juryprijs en juryvoorzitter houden cheque vast

Je hebt er (niet) zelf om gevraagd

De prijs voor masterstudenten werd gewonnen door het ontwerpplan ‘Je hebt er (niet) zelf om gevraagd’ van Margot van Ruitenbeek en Hedwig Visser. Zij studeren aan de master kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Met hun ontwerp wisten ze ook de publieksprijs voor masterstudenten binnen te halen.

Het ontwerp gaat over victim blaming in situaties van seksueel overschrijdend gedrag. De jury vond het bijzonder het gericht is op studenten van docentenopleidingen. Dat geeft het ontwerp namelijk de mogelijkheid om via de studenten impact te maken op de leerlingen die zij (in de toekomst) lesgeven.

twee sprekers kijken richting het publiek en lachen

Aanpassen

Nieuw dit jaar was de eerste Guts&Glory Challenge. Dit is een prijs voor een plan dat nog in ontwikkeling is. De opbrengsten van het boek No Guts & No Glory, Kunst in het hart van het onderwijs maken deze prijs mogelijk. Drie jaar lang zal de prijs naast de prijs van De Kunst van het Ontwerpen worden uitgereikt.

Het ontwerpplan ‘Aanpassen’ eerste Guts&Glory Challenge. Kira Anzizu Huygen, student aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten richting docent theater, nam de prijs in ontvangst.

Vanuit haar persoonlijke achtergrond deed Kira Anzizu Huygen onderzoek naar het aanpassingsproces van migranten in Nederland. Haar ontwerp reflecteert op ontmoeting, vertrouwen en communicatie met theatrale ervaringen.

Ten slotte wonnen Paulien Kromwijk en Shanti Kerstens met het ontwerpplan ‘Ver(zamel)haal’ de publieksprijs voor bachelorstudenten.

overview van een theaterzaal. Op het podium vindt een prijsuitreiking plaats.

De Kunst van het Ontwerpen was een inspirerende middag. Het liet zien hoe breed kunsteducatie kan zijn. Ook laat het zien welke (bijna) afgestudeerde studenten het werkveld gaan betreden, vol ideeën en plannen voor nieuwe ontwikkelingen en innovaties.

Fotografie: Edwin Smits

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel