Prijsuitreiking De Kunst van het Ontwerpen 2022

Vrijdag 30 september was het weer zover: De Kunst van het Ontwerpen vond plaats!
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Rappen over seksisme, of een ziekteproces verbeelden in een dans. Aankomende kunsteducatoren en kunstdocenten tonen tijdens De Kunst van het Ontwerpen hun meest innovatieve of prikkelende kusnteducatieve ontwerp.

Over De Kunst van het Ontwerpen

De Kunst van het Ontwerpen is een ontwerpprijs voor het meest innovatieve of prikkelende kunsteducatieve ontwerp door aankomende kunsteducatoren en kunstdocenten.

Kunsteducatiestudenten van opleidingen door het hele land, kregen de mogelijkheid om hun educatieve kunstontwerp in te zenden. Dit jaar hebben maar liefst 45 studenten dat gedaan. De jury, onder leiding van Sanne Scholten (directeur LKCA), heeft de aanmeldingen heeft beoordeeld.

De uitreiking wordt georganiseerd door de Willem de Kooning Academie en Codarts Rotterdam onder leiding van het Kunstvak Docenten Overleg (KVDO). Het doel van de wedstrijd is de bijzondere expertise van toekomstige kunstdocenten als educatief ontwerp zichtbaar maken.

De juryleden waren erg te spreken over het niveau van de aanmeldingen. Er is in de aanmeldingen een duidelijke switch te zien van alleen kunst voor ‘leuke dingen doen’ naar kunst om impact en verschil te maken.

Uiteindelijk hebben zij 11 studenten genomineerd, waarvan 8 bachelorstudenten en 3 masterstudenten. Dat de masterstudenten dit jaar mee mogen doen (in een aparte categorie) is nieuw.

Uitreiking

Alle genomineerden kregen de kans om op 30 september in de theaterzaal van Codarts voor de jury, een live publiek en publiek via de livestream hun ontwerp te pitchen.

De middag bestond verder uit een inspirerende keynote, inclusief prachtige danssolo van Amira al Rawi en werd begeleid door een band van studenten van de Docent Muziekopleiding aan Codarts. Daarbij praatte Jessica dos Reis de middag aan elkaar en stelde kritische vragen aan de genomineerden als moderator.

De pitches van de genomineerden waren zeer afwisselend en uiteenlopend, maar uiteindelijk konden er maar 2 de winnaar zijn:

Schat waar gaan we heen

De prijs voor bachelorstudenten werd gewonnen door het ontwerpplan “Schat waar gaan we heen” van Sarah de Koning, Romy Zwart, Roene Licht en Jorah Terwisscha van Scheltinga. Studenten van de Breitner Academie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, richting docent beeldende kunst en vormgeving.

Schat waar gaan we heen is een creatief educatief platform over rap, woordkunst en seksisme. Leerlingen worden bewust gemaakt van seksisme in rap en maken zelf een videoclip bij een rapnummer waarin ze iets zeggen over seksisme in hun dagelijks leven.  

Dit project heeft ook een eigen site.

Volgens de jury is dit een ontwerpplan dat volledig af is, met een aantrekkelijke website en een zeer goed ontwerp. Daarbij gaat het over een community die momenteel veel invloed heeft. Daardoor ka met dit ontwerpplan veel impact gemaakt worden. Tenslotte is het overdraagbaar en breed inzetbaar voor verschillende doelgroepen.

Na een spannende stemming, waarbij ze gelijk op leken te gaan met meerdere andere genomineerden, wonnen zij ook de publieksprijs.

de vier winnaars presenteren

Aangeraakt

De prijs voor masterstudenten werd gewonnen door het ontwerpplan “Aangeraakt” van Lotte Haasse en Clara Peeters. Studenten van de master kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Clara kon niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking wegens haar zwangerschap, vandaar dat zij niet op de foto staat.

Aangeraakt is een dansproject voor jongvolwassen kankerpatiënten en hun naasten. Voor dit project onderzochten Clara en Lotte, samen met de deelnemers, opgedane ervaringen rondom het ziekteproces door middel van dans en beweging. Het doel hiervan was om toe te werken naar verbinding, kracht en vertrouwen tussen patiënt en hun naaste voor de toekomst. Aangeraakt is ontworpen in opdracht van het Ingeborg Douwes Centrum, dat psychische oncologische zorg biedt aan kankerpatiënten en hun naasten. 

Naar oordeel van de jury is dit een prachtig duurzaam ontwerpplan, waarbij de focus ligt op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Het gaat om een bijzondere doelgroep, waar tot nu toe nog geen aanmeldingen voor zijn ingediend. Tenslotte is het mooi dat ze dit in opdracht hebben gedaan.

Clara en Lotte wisten ook de publieksprijs te bemachtigen.

Op naar 2023

De Kunst van het Ontwerpen was een indrukwekkende, inspirerende en prikkelende middag, waarbij kunsteducatie in de breedste zin is gepresenteerd door de genomineerden. We kijken uit naar de volgende editie in 2023!

Fotocredits: Gert Jan Pos

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 5 / 5. totaal 2

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (0)
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel