Cas di Cultura op Aruba, broedplaats voor cultuur

De 'Google voor cultuur' op Aruba
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Vicky Arens is sinds 2015 directeur van Cas di Cultura, Aruba’s nationale theater en cultureel centrum. Voor de tweede keer: want van 2005 tot 2011 was ze er ook al directeur. Cas di Cultura programmeert sinds Vicky er werkt zelf voorstellingen en exposities en biedt ruimte aan kunstenaars en theatermakers op het eiland én ver daarbuiten. Naast programmeren en faciliteren is Cas di Cultura bezig met de voorbereiding van een ingrijpende renovatie.

In de planning van het gerenoveerde Cas di Cultura zit onder andere een VIP-balkon, een gift shop met ambachtelijke producten van het eiland en een café waar je tussen de kunst koffie kunt drinken, zowel binnen als buiten op het terras.

Vicky werkt met een kleine staf; een administratief medewerker en een projectleider programmering en educatie. Daarnaast beschikt Cas di Cultura over een Front of House Officer en drie technici, die de optredens en tentoonstellingen opbouwen en technisch uitvoeren. De Raad van Toezicht is een belangrijke sparringpartner en helpt bijvoorbeeld bij fondsenwerving en verdere professionalisering.

Vicky wil het personeelsbestand graag uitbreiden met een business developer, voor onder andere fondsenwerving. Zeker voor na de renovatie, als er meer ruimte is voor nieuwe plannen.

Educatie

Lotte van den Heuvel is projectleider programmering en educatie bij Cas di Cultura. Lotte organiseert één keer per maand activiteiten speciaal voor peuters en kleuters. Daarnaast organiseert ze bij bijna elke voorstelling of tentoonstelling een educatieve activiteit, zoals een lesbrief of een voor- en nagesprek.  Ze heeft contact met alle scholen, zowel basis- als voorgezet onderwijs. Alle scholen worden voor activiteiten uitgenodigd. Streven is dat iedere leerling gedurende de basisschool en de middelbare school minimaal één keer Cas di Cultura bezoekt. Er zijn 50 basisscholen op Aruba, dus dat betekent voor het theater een vol programma.  

Er is veel behoefte aan informatie over educatieve programma’s, bijvoorbeeld een informatiepunt voor educatoren met praktische vragen. Waar je ook voorbeeldlesmateriaal, goeie werkvormen of formats kunt uitwisselen, liefst met gesloten beurzen. Een platform waar studenten in opdracht vernieuwend materiaal kunnen ontwerpen. Zodat je niet steeds zelf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.

Netwerk en sponsoren

Het basisbudget van Cas di Cultura komt van het Ministerie van Cultuur, onder toeziend oog van de Directie Cultuur Aruba. Daarnaast zijn er inkomsten via voorstellingen en exposities. Vicky’s netwerk is zeer belangrijk en ze heeft veel warme contacten op Aruba. In Nederland is Cas di Cultura bezig een netwerk van ambassadeurs op te bouwen: Arubanen die in Nederland wonen en mensen die lang op Aruba gewoond of gewerkt hebben. Haar netwerk is beschikbaar als sparringpartner en helpt soms bij fondsenwerving. Cas di Cultura is op zoek naar een (betaalde) vertegenwoordiger in Nederland die de fondsenwerving kan coördineren, voor onder meer subsidies en grote giften.

Programmering

Theatermakers, kunstenaars en meer maatschappelijke organisaties weten de schouwburg goed te vinden. De huur is sociaal en daardoor toegankelijk voor optredens van dansscholen, theatergroepen, scholen, gospel- en popconcerten, enzovoort. Daarnaast is er de eigen programmering, die aanvullend is op wat al wordt aangeboden.

In 2022 waren er twee grote producties: Pride on stage Aruba (samen met de lgbtqia+ gemeenschap) en voor kinderen De magische kast (over moderne families en de acceptatie van het individu). Een ontroerend verhaal over jezelf zijn, zelfvertrouwen en acceptatie. Sommige bezoekers waren in tranen.

In de tentoonstellingsruimte organiseerde curator Ana Maria Hernandez in opdracht van Cas di Cultura een reeks van vijf exposities, met in totaal negen kunstenaars afkomstig van Aruba. Voor het herdenkingsjaar van het slavernijverleden, dat start op 1 juli 2023, maakt Cas di Cultura een voorstelling over de tot slaaf gemaakte Virginia Dementricia.

Inwonende partners

Naast het beheer van een theaterzaal, een expositieruimte en enkele studio’s, heeft Cas di Cultura een aantal inwonende partners. Educampus is een online-opleiding voor circa 200 tot 250 kinderen, in de leeftijd 8 tot en met 18 jaar. Ze komen bij Cas di Cultura bij elkaar en krijgen online les en coaching van docenten van Aruba en uit de Verenigde Staten. Er is veel aandacht voor kunst en cultuur, waardoor Educampus veel getalenteerde kinderen trekt. Ze maken gebruik van balletzaaltjes en het kunstatelier en ze worden als eerste uitgenodigd voor schoolvoorstellingen. Andere belangrijke partners onder hetzelfde dak zijn de muziekschool Scol di Musica Rufo Wever en dansschool Scol di Baile Diana Antonette, die respectievelijk 70 en 50 jaar muziek- en danseducatie verzorgen op Aruba.

Cas di Cultura is de spin in het web op het gebied van cultuur op Aruba. Niet voor niets noemt Vicky’s team de organisatie ‘de Google voor cultuur op Aruba’.

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 0 / 5. totaal 0

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Bert Schoones 03-05-2023

Naar aanleiding van bovenstaand artikel ontvingen we enkele reacties, waarin andere ervaringen met Cas di Cultura worden gedeeld. Ons artikel is gebaseerd op een ontmoeting met Vicky Arens tijdens een van haar werkbezoeken in Nederland. Mogelijke zorgen over de huidige ontwikkelingen bij Cas di Cultura kunnen het best worden geuit bij de supervisory board members van Cas di Cultura, bereikbaar via https://casdicultura.aw/

reageer
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel