Rijksmuseum deelt tips: hoe bereik je Caribische jongeren? 

In gesprek met Merel Brugman, coördinator van de wedstrijd Document Nederland Junior.
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel
Het Rijksmuseum organiseert jaarlijks de fotowedstrijd Document Nederland Junior. Deze wedstrijd is bedoeld voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten. Dit jaar konden voor het eerst ook leerlingen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk meedoen. Met succes: zes van de negentig inzendingen kwamen van de Cariben, twee van hen behoorden tot de genomineerden én de winnaar komt van Curaçao! Hoe bereikte het Rijksmuseum deze jongeren? Merel Brugman, coördinator van de fotowedstrijd, deelt haar tips.

Om deelnemers op de Cariben te werven was het vooral belangrijk om hun netwerk in te zetten, aldus Merel.Fotograaf Sharelly Emanuelson woont en werkt op Curaçao, zij zat in de jury en gaf de masterclass. Zij heeft ons geholpen bij het onder de aandacht brengen van de wedstrijd in het onderwijs. Uiteindelijk heeft één school zelfs met de hele klas meegedaan. Zelf heb ik op de radio bij een jongerenzender reclame gemaakt.” 

#1 Persoonlijke contacten 

“Persoonlijk contact is de start. Om elkaar te leren kennen, en om informatie over je organisatie of activiteit te geven. Dat kan ook online, het gaat erom dat je elkaar spreekt en dat er een gezicht bij een naam hoort. Verder gaat het vooral om mond-tot-mond reclame. Je moet als instelling ook bekendheid krijgen op de Cariben. Veel jongeren daar kennen het Rijksmuseum niet of hebben er geen gevoel bij. Of ze denken dat de wedstrijd niets voor hen is omdat het in Nederland is.”  

“We hebben daarom vanaf het begin duidelijk gecommuniceerd dat je als genomineerde naar Nederland mocht komen. Uiteindelijk hebben we zes inzendingen uit de Cariben ontvangen. Op een totaal van negentig is dat een mooi begin.”  

#2 Zorg voor een actueel thema  

“Het thema van de wedstrijd was ‘Een tweede leven: hoe recycle jij?’ Een relevant onderwerp voor iedere jongere. Afval scheiden, dingen repareren of hergebruiken. Het was ook een interessant thema om jongeren uit Nederland en de Cariben over uit te laten wisselen. Want op de Cariben is de financiële situatie van veel gezinnen slechter dan in Nederland. Dan heeft hergebruik een heel andere betekenis.” 

“Ook het gegeven dat alles op het eiland moet worden ingevoerd, speelde mee. Wat eenmaal op het eiland is, blijft op het eiland. Door het contact tussen de jongeren ontstond bij hen een ander perspectief op duurzaamheid. Een ‘tweede leven’ is op de eilanden vanzelfsprekender, in tegenstelling tot de consumptiemaatschappij in Nederland.”  

#3 Maak gebruik van tussenpersonen  

“Tussenpersonen kunnen een grote rol spelen, zowel mensen in Nederland met een warm netwerk op de Cariben als mensen op de eilanden met een netwerk in het culturele veld en/of het onderwijs.” 

#4 Belangrijk: vertalen 

“Tenslotte is vertalen belangrijk, in het Engels en Papiaments. Er zijn ook steeds meer Spaanstaligen op de eilanden. Wat bij de wedstrijd goed gewerkt heeft is dat de jongeren naar Nederland konden komen.”   

#5 Zorg voor voldoende informatie 

“Om met het onderwijs in het Caribisch deel van het Koninkrijk samen te werken is meer informatie over het onderwijs handig. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn landen met een eigen onderwijsbeleid. Bonaire, Saba en Sint Eustatius kennen een deels eigen invulling van het (kunst)onderwijs.”  

#6 Neem drempels weg 

”Het is van belang om zoveel mogelijk eventuele drempels weg te nemen.  Op welke manieren kun je het beste communiceren via welke media? Is er een speciale manier van aanspreken?”  

#7 Last but not least: budget 

“Een netwerk op de eilanden is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is het om mensen van de eilanden de gelegenheid te bieden naar Nederland te komen. Zeker voor kleinere instellingen is het budget een drempel, dus een bijdrage (van een fonds) uit Nederland zou een flinke meerwaarde betekenen.”   

Meer informatie over de fotowedstrijd 

Kyle Siliee, van het Abel Tasman College op Curaçao, won dit jaar de fotowedstrijd Document Nederland Junior. Zijn serie over de moestuin van zijn klas maakte diepe indruk op het Rijksmuseum, organisator van de fotowedstrijd. Kyle mocht net als mede-genomineerde Janae (ook afkomstig van Curaçao), samen met een begeleider op kosten van het Rijksmuseum naar Nederland komen.  

In Nederland werden zij uitgenodigd voor twee masterclasses door fotograaf Sharelly Emanuelson en experts van het Rijksmuseum. Tijdens de masterclass maakten zij samen een kunstwerk, dat te zien is in de tentoonstelling. Het zijn stillevens gemaakt van afval uit de Amsterdamse grachten; een samenwerking met Plastic Halle Foundation. Alle inzendingen van de fotowedstrijd zijn hier online te bekijken. De wedstrijd Document Nederland (Junior) is nog te zien t/m 15 februari 2023.  

De deelnemers van Document Nederland Junior 2022. Met voorin de winnaars Kyle (links) en Eline (rechts).  

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 1 / 5. totaal 2

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Martine 09-01-2023

Heel interessant!
Een vergeten groep, zo belangrijk. 📷📷📷📷📷

reageer
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel